Ismeretterjesztő
Egyenlítő beszélgetések (2020-06-15)
2020.06.15. I 22:45
A mai Egyenlítőben a mérgezésnek kitett parlagi sasok hazai helyzetéről, a zero waste életmód praktikáiról és a kertészkedés nyugtató hatásáról beszéltek Rideg Richárd vendégei. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője tájékoztatott, hogy 259 sast, közülük 111 parlagi sast mérgeztek meg az elmúlt 14 évben. Antal Éva öko tartalomgyártó többek között arról is mesélt, hogyan helyettesíthetik a hölgyek az egyszer használatos eszközöket a menstruációjuk során. Megyeri Szabolcs kertészmérnök pedig elárulta, miért sárgulnak el az erkélyen tartott leanderek levelei.
14 év alatt 111 parlagi sast mérgeztek meg hazánkban

A parlagi sasokra leselkedő legnagyobb veszély napjainkban a mérgezés. Olyan szerek oltják ki életüket, melyeknek nemcsak használata, hanem birtoklása is törvénybe ütközik. Az ezért kiszabható büntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet, de az esetek többségében nem sikerül elkapni az elkövetőket. 2006 és 2020 április 30. között 1346 mérgezett állatot találtak meg, melyből 188 emlős, 1158 madár volt, és 284 fokozottan védett állat tartozott közéjük. 259 sast, közülük 111 parlagi sast azonosítottak, melyeknek természetvédelmi értéke példányonként körülbelül 1 millió forint. 14 év alatt 4 bírósági ügy zárult le legalább első fokon. Letöltendő börtönbüntetést nem szabtak ki, felfüggesztett börtönbüntetést és/vagy pénzbírságot kaptak a vétkesek. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője részletesen beszélt ezekről a bűncselekményekről az Egyenlítő adásában.
Zero waste életmód a menstruáció alatt - Antal Éva hétköznapi praktikái

Antal Éva 30-40 százalékkal kevesebbet költ havonta, mióta áttért a zero waste életmódra. Az Egyenlítő adásában elárulta, neki és párjának 8 hónap alatt telt meg szeméttel egyetlen befőttesüvege. „Ha az egyszer használatos, eldobható tárgyakat lecseréljük újrahasználható verzióra, akkor már egy csomó szemetet megspórolhatunk” – mondta az öko tartalomgyártó, aki saját tapasztalatait és hétköznapi praktikáit osztotta meg a műsorban. Felhívta a figyelmet a helyes szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, majd beszélt a szütyővel történő bevásárlásról. Bemutatta méhviaszos szalvétáját, amivel a folpackot és az alufóliát helyettesíti. Újrahasználható szívószálat, kávéspoharat és mosási alternatívákat is ajánlott, valamint arról is beszélt, hogyan helyettesíthetik a hölgyek az egyszer használatos eszközöket a menstruációjuk során.
Ezért sárgul el a leander levele az erkélyen

Ha nincs családi házunk, de van erkélyünk, nem kell lemondanunk a növények gondozásának nyugtató hatásáról. Megyeri Szabolcs kertészmérnök egyik fontos tanácsa, hogy amennyiben kertészkedésbe fogunk, a balkonokon lévő edényeket óvjuk meg a napsugárzástól, ugyanis többek között a leander levele is a felforrósodás miatt sárgul el. Ha van kertünk, inkább cserepestől süllyesszük le a talajba. Ilyen és ehhez hasonló praktikákat osztott meg a kertészmérnök az adásban.