Ismeretterjesztő
Spinosaurus - A dinoszaurusz, amely valószínűleg tudott úszni
2020.06.12. I 18:00
Főzy István geológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa az Egyenlítőben számolt be arról, hogy a Spinosaurus testfelépítése arra enged következtetni, hogy az állat tudott úszni.  
A Spinosaurus egy ragadozó dinoszaurusz, amelyről azt feltételezik, hogy tudott úszni. Mind a mai napig nem ismerjük a teljes csontvázát, de a felhalmozódott tapasztalatok és az új programok segítségével rekonstruálni próbálják a hiányzó részeket. A fogai, a hosszúkás koponyája, a súlypont eloszlása a krokodilokéra emlékeztet, illetve az is, hogy az orrnyílása kicsit felfelé és hátra tolódott - magyarázta Főzy István. 
 
Eddig egy dinoszaurusz kapcsán sem merült fel, hogy ennyit lett volna vízben, mint a Spinosaurus, amelynek farka miatt feltételezik, hogy tudott úszni. A Spinosaurus kb. 12-13 méter hosszú volt, tehát az egyik legnagyobb dinoszaurusz, ami valaha élt. 
A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai szeretnének egy makettet az őslényről az intézménybe, eddig erre gyűjtöttek, de a koronavírus-járvány közbeszólt.