Életmód
A stresszhelyzet mindenki számára szubjektív
2020.06.12. I 18:00
Gyarmati Rita pszichológus az Egyenlítő adásában elmondta, az egyénen múlik, hogy egy szituációt mennyire él meg stresszként. A fiziológiai tünetek azonban már nem szubjektívek. A szakértő azt tanácsolja, ne féljünk segítségét kérni.  
A stresszel kapcsolatban lényeges, hogy az egyén hogyan látja a helyzetet. Míg az egyik ember azt mondja egy szituációra, hogy ez nem gond és könnyedén megoldja, addig a másik embernek ugyanaz a helyzet hatalmas kihívást jelenthet. Elég szubjektív tehát, hogy mit tekintünk stressznek - magyarázta a pszichológus. Hozzátette: a fiziológiai jelek, amiket a test ad, azok viszont már nem szubjektív tünetek.
 
Alapvetően olyan helyzeteket tekintünk stresszhelyzetnek, melyek valamilyen történés során alakulnak ki, és az egyén fenyegetőnek érzi őket. Ez sok esetben a szociális kapcsolatokkal függ össze.
 
A stresszre gyakran mondják azt is, hogy információ túláradás:
A stressz fiziológiai tünetei közé sorolható többek között a pánikroham is, melyet gyakran egy hosszan tartó stresszhelyzet vált ki. Ilyenkor elkezdjük kapkodni a levegőt, felborul a légzésünk, és onnantól kezdve minden más is. 

A pszichológus azt tanácsolja, fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő légzésre ezekben az esetekben is, és ne féljünk segítséget kérni!