Ismeretterjesztő
A kutyák habitusán múlik, milyen munkát kapnak
2020.06.10. I 18:00
Az Egyenlítő vendége volt Leczki Sarolta, a Fővárosi Katasztrófavédelem Igazgatóságának mentőkutyás szolgálatvezetője és kutyája, Karma. A szakértő elmondta, a kutyák habitusán múlik, melyik állatnak milyen munkát szánnak. Mentőkutyák a barátságos és embercentrikus ebek lehetnek.
Karma, a Katasztrófavédelem új üdvöskéje egy belga juhászkutya. Személykereső kutyaként dolgozik, ami azt jelenti, hogy adott területen, esetleg romok alatt kutat eltűnt személyek után.

A videóban jól látszik, hogy Karma mennyire képzett és önálló:
Ha van rá lehetőségük, a kiképzők már kölyökkorukban kiválasztják a kutyákat, amikkel együtt is élnek, és el is kezdik az oktatásukat. Saroltának 14 kutyája van otthon, van olyan eb is, ami már nyugdíjas.

A kutyák habitusán múlik, hogy milyen munkát kapnak. Mentőkutyák általában azok az ebek lesznek, melyek embercentrikusak, tehát szeretik az embereket és barátságosak. Fontos, hogy motiválhatók legyenek - magyarázta Leczki Sarolta. A kutyák képzése körülbelül 2 évig tart, vizsgákon kell részt venniük, majd ha sikeresen állták a sarat, munkába állhatnak. A vizsgákat két évente meg kell ismételni.

Sarolta szerint a siker kulcsa a tudatos kiválasztás, nevelés és kiképzés.