Ismeretterjesztő
Újra lemerülnek a Titanichoz, többek között a Marconi-féle távíróért
2020.06.09. I 18:14
Egy évtizede szünetelnek a Titanic-expedíciók, noha szorít az idő! Az óceánjáró-roncs felfedezője, Robert Ballard prognózisa szerint 2030 körül összeomlik a hajó szerkezete. Mielőtt ez bekövetkezik, egy expedíció még biztosan indul, melynek egyik fontos célja a Titanic Marconi-féle szikratávírójának kimentése. 
Az Egyenlítő vendége volt Elter Tamás tengerkutató-szakíró, akinek régi nagy szerelme a Titanic. A tragédia 100. évfordulójára szervezett nemzetközi expedíción delegált tagként vett részt, illetve 3 éve a hazai Titanic-kiállítás kurátora volt. A felvételre magával hozott néhány relikviát: egy eredeti széndarabot a roncsok közül, egy hajófedélzeti képeslapot, 3 beszállókártyát és egy kávéscsészét, melynek a történetét is elmesélte.

Alig 10 év maradt a roncs feltérképezésére

Csak néhány kutatóeszköz van a világon, amellyel akkora mélység kutatható, ahol a Titanic roncsa található. 1985. szeptember 1-jén Robert Ballard fedezte fel, azóta pedig nagyon megromlott a roncs állapota. A törzsét vasfaló baktériumtörzs támadta meg, ami Ballard prognózisa szerint 2030 körül összeomlik. A felfedező egyébként kijelentette, ellenzi, hogy bármit is felhozzanak a roncsból, szerinte víz alatti sír- és emlékhelyként kegyeletsértő a kifosztása. Más nézőpont szerint viszont mivel az óceán előbb-utóbb elpusztítja a roncsot, így addig érdemes vizsgálódnunk, amíg lehetséges.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza, a cikk pedig a videó után folytatódik:
A Marconi-féle szikratávírót is felhoznák

„Ha nem lett volna ezzel fölszerelve a Titanic, akkor valószínű, hogy sokkal több lett volna a halálos áldozat”

 - mondta Elter Tamás a 800 kilométer hatósugarú távíróról. A jégheggyel való ütközés után Edward Smith kapitány parancsára elkezdték sugározni a vészjelzést. Több hajó is vette, de csak az RMS Carpathia volt elérthető távolságban. Ennek a hajónak a magyar származású hajóorvosa, Lengyel Árpád irányította a mentést, erről is mesélt a tengerkutató.

A felépítmény vaslemezei jelenleg is elzárják a rádiósszobát, így két fajta módot lehet feltárni: távirányítású roboteszközzel, amivel a Titanic belső terét derítették fel 2001-ben, vagy léknyitással, amit szintén roboteszköz végez. Hogy melyik mellett döntenek, az egyelőre kérdéses.

A turisták miatt is sérült a roncs

A 90-es években kereskedelmi merüléseket is szerveztek, és sajnos volt több olyan tengeralattjáró is, ami a roncson landolt. Az árbocról letörték az árbockosarat és behorpasztották a fedélzetet. Végül ideiglenes merülési tilalmat rendeltek majd, az amerikai, kanadai és brit kormány egy hármas nemzetközi megállapodással védettnek nyilvánította a területet.