Ismeretterjesztő
Ezért tűnt el a nagy fehér cápa az Adriai térségből a 70-es években
2020.06.09. I 18:00
Az olasz partoknál nemrég egy 6 méteres nagy fehér cápát videóztak le. Varga Nikolett tengerbiológus az Egyenlítőben elmondta, ez a faj mindig jelen volt a Földközi-tengerben, csak sokáig nem látták, mert a nyílt vizeket kedveli. Több mint 3 millió éve él ebben a térségben, még középkori feljegyzések is tanúsítják ősi eredetét.
A nagy fehér cápa az 1970-es évektől szinte teljesen eltűnt a zsákmányállata túlhalászása miatt, főleg az Adriai-tengerből. A túlhalászás problémája a 90-es évek végére vált egyértelművé, amikor is elkezdték szabályozni a halászatot, így a teknősök, mint prédaállatok, majd a cápák is visszatértek. Az Adriai-tenger 27, míg a Földközi-tenger 47 cápafajnak ad otthont, közülük sok teljesen ártalmatlan az emberre.

A legtöbb cápatámadás provokált

„Az utolsó halálos nagy fehér cápatámadás 1974-ben történt, ez volt az utolsó eset, amikor egyáltalán az Adriai térségben láttak, megfigyeltek nagy fehér cápát” 

– mondta Varga Nikolett, majd hozzátette, hogy a támadások java provokált, vagy legalábbis akkor történik, amikor valaki megközelít egy cápát. A Földközi-tengeren az elmúlt 10 évben 2 cápatámadást okozott makócápa. Leggyakrabban a tigriscápa támad, ami az összes trópusi vízben megtalálható, és lehet kézből etetni.

A férfiasság reményében vadásszák őket

Sok térségben vadásszák is ezeket az állatokat, főleg Ázsiában, méghozzá abból a meggyőződésből, hogy a cápauszony-leves potencianövelő. A szabályozás szerint nem ölhetik meg az állatot, ezért levágják az uszonyát és visszadobják élve, így a vízben pusztul el.
 
A tengerbiológus a műsorban többek között arról beszélt, mit tegyünk, ha cápát látunk szörfözés vagy búvárkodás közben: