Európában mindössze 30 százalék erdő maradt
2020.06.09. I 22:10
Dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdő programvezetője is előadást tart a Felfedezők Napján, melynek keretében a klímaváltozás és az erdők témaköréről beszél majd. Az Egyenlítő mai adásában ebből kaphattunk egy kis ízelítőt.
Európa már túl van azon az erdőirtáson, ami most Dél-Amerikában történik. „Jelenleg zajlanak azok a folyamatok, amin Európában már 4-500 éve túl vagyunk” - jelentette ki Dr. Gálhidy László. Azt is tisztázta, hogy az Amazóniában pusztító erdőtűz földhasználati gyakorlat: 

„A termőföld nyerése érdekében égetik fel az erdőt” 

- magyarázta. Az erdők tizedelésén túl jelentős probléma az is, hogy a földéhség miatt elégetett faanyag szimplán kárba megy.

Átalakított, egyre csökkenő kiterjedésű erdők

Európában mindössze 30 százaléknyi erdő maradt, pedig a kontinens nagy részén erdő lehetne, ha nem lenne ennyire sűrűn lakott. A hegyvidékek többnyire természetes állapotúak, de Közép- és Nyugat-Európában a megmaradt erdőtakaró jelentősen át lett alakítva. Olyan fafajokat találunk hazánkban és a környező országokban, amik nem ott vagy nem akkora kiterjedésben élnének normál esetben.

Vannak erdők, amiknek jót tesz egy kis tűz

Magyarországon nem jellemzőek az erdőtüzek, ez részben klímabeli sajátosság. Kisebb tüzek viszont adódhatnak a piromániából, tarlóégetésből, eldobott csikkekből adódóan. Öngyulladás is előfordulhat úgy, hogy egy harmatcseppről visszaverődik a fénysugár. Vannak olyan erdők, amiknek jót tesz egy kis tűz, mert ennek köszönhetően egy-egy növényfaj nem tud túlburjánzani. Ez a mediterrán klímájú területekre jellemző, mint például Kalifornia, Dél-Afrika, Dél-Ausztrália és Dél-Amerika. De még az örök fagy vidékén is adódnak tűzesetek, napjainkban Szibéria egyre nagyobb, lakatlan területei kapnak lángra, ami elsősorban a klímaváltozással függ össze.