Ismeretterjesztő
Miért űrtörténelem a SpaceX sikere?
2020.06.08. I 18:00
Zábori Balázs az Energiatudományi Kutatóközpont fizikusa az Egyenlítőben magyarázta el, miért űrtörténelem a SpaceX sikere. 9 éve nem utazott amerikai a világűrbe, és fontos megemlíteni azt is, hogy az utazás egy magán űrhajóval történt. Rideg Richárd és Zábori Balázs élőben követte az eseményeket az Ozone TV Facebook-oldalán, a felvétel ITT nézhető vissza. 
Mindenképpen űrtörténelem a SpaceX sikere, hiszen 2011 óta nem utazott amerikai földről amerikai űrhajós a világűrbe. Másik fontos tényező, hogy most először jutott fel ember a világűrbe magán űrhajó fedélzetén. Innentől kezdve a NASA egy magán cég űrhajóira fog jegyet venni - magyarázta Zábori Balázs. 

A Facebook-oldalunkon közvetített élő adásban addig követtük az eseményeket, amíg az űrhajó felért 200 kilométeres magasságba. Ezt követően az utazás még 18-19 óráig tartott, ami alatt az űrhajósoknak különböző teszteket kellett elvégezniük a Dragon űrhajón. 

Jelenleg a Dragonon kívül egy Szojuz és egy japán teherűrhajó is csatlakoztatva van a nemzetközi űrállomáshoz. A Dragon űrhajó élettartama kb. 4 hónap, így ez idő alatt vissza kell térnie a Földre, azzal a két űrhajóssal, akivel elindult. 

A Zábori Balázzsal készült beszélgetés itt visszanézhető: