Ismeretterjesztő
Magyarország nagyragadozói
2020.06.08. I 18:00
Dr. Patkó László az Egyenlítőben arról beszélt, hogyan élhetünk együtt a nagyragadozókkal. A WWF Magyarország Alapítvány nagyragadozók programvezetője hozzátette, Magyarországon barna medvével, szürke farkassal és hiúzzal találkozhatunk. 
Európában a következő nagyragadozók élnek: barna medve, szürke farkas, hiúz és rozsomák, valamint az ibériai hiúzt is ide sorolják, ami viszont egy kisebb testű jószág.

Azokra az állatokra mondjuk, hogy nagyragadozó, amik az emlősök osztályába tartoznak, jellemzően nagytestű állatok (20-25 kg felettiek), és a prédájuk is nagytestű - magyarázta a szakértő.

A Kárpát-medencében medvével, farkassal és hiúzzal találkozhatunk. Az első világháború környékén eltűntek a farkasok Magyarországról, de a XX. század derekán elkezdtek visszatérni. Szaporodásukat a 2000-es évektől lehet megfigyelni. A medvékből vannak kósza egyedek, de nem megállapítható, hogy itt vagy a Felvidéken szaporodtak. A hiúz pedig kisebb testű, mint a többi nagyragadozó, és rejtőzködőbb is, így róla keveset lehet tudni. 
A Felfedezők Napjára előadással készül dr. Patkó László, amelyben elmondta, hogyan lehetséges az együttélés a nagyragadozókkal.