Ismeretterjesztő
Jane Goodall 60 éve kezdte meg csimpánzkutatásait
2020.06.08. I 18:00
Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára az Egyenlítő adásában mesélt arról, hogyan kezdte meg munkáját Jane Goodall a Gombe Nemzeti Parkban. Kitért arra is, hogy milyen nehézségei voltak a kutatónak, és azokra a fontos felfedezésekre is, amiket neki köszönhetünk. 
Jane Goodall 1960-ban kezdte meg munkásságát a Gombe Nemzeti Parkban, Tanzániában. Ez a kutatás a világ leghosszabb terepkutatása, amelyet 60 éve folyamatosan dokumentálnak. A kezdetekben az első fontos lépés a türelem volt, hiszen Jane Goodallnak fél év kellett ahhoz, hogy a csimpánzok közelebb engedjék magukhoz, és jobban meg tudja őket figyelni. Egyik legfontosabb felfedezése az volt, amikor rájött, hogy a csimpánzok húst is fogyasztanak, noha korábban vegetáriánusnak hitték őket.

Amikor Jane megérkezett Gombe-ba, 1 millió csimpánz élt ott, jelenleg viszont már csak 200-300 ezer. Kádár András a csimpánzállomány csökkenéséről is beszélt:
Kádár András beszámolt arról is, hogy egyelőre nem mutattak ki koronavírus-fertőzést sem a csimpánzok, sem a gorillák között, de mivel 98,6 százalékban megegyezik a DNS-ük a miénkkel, így valószínűleg átterjedhet az állatokra a betegség. 

A Felfedezők Napján Kádár András is tart előadást, méghozzá Jane Goodall életéről és kutatásairól.