Valóban zöldül az Antarktisz, és a talajképződés is kimutatható
2020.06.07. I 23:32
Korábban is voltak zöld területek az Antarktiszon, de ahogy melegszik a partvidék, úgy vékonyodik a jég, melegedik a jégperem, ennek következtében nőnek az oázisok és egyre több lesz az élőlény a jégen - tájékoztatott Nagy Balázs geográfus, a Földgömb magazin főszerkesztője.
„Nem kell megijednünk, hanem figyelnünk kell, hogy ez miért történik, és mik a közvetlen folyományai”

 - szögezte le az Egyenlítő vendége. Felhívta figyelmünket, hogy a Déli-sarkvidék területe 15 millió négyzetkilométer, azaz Európa másfélszerese. A különböző területein a melegedés eltérő mértékű, főleg a nyugati területek olvadnak gyorsan.

Nagy Balázs maga is kutatta hosszú távon, hogy mi történik a felmelegedés során az Antarktisz azon területein, ahol a felszínről már eltűnt a jég. Ezek tundra területek, amiket oázisnak hívnak. A kutatók fő kérdései ezek kapcsán: képződik-e talaj, megjelennek-e új fajok és mi történik az őshonos fajokkal?
 
 „Az élet peremvidékein járunk, ahol mégis a feltételek tulajdonképpen egyre kedvezőbbek bizonyos létformáknak” 

– mondta a geográfus.

A vizsgálatok igazolták, hogy megindult a talajképződés, és már nem csak algák, hanem két edényes, azaz magasabb rendű növényfaj is él az Antarktiszon egyre nagyobb tömegben. Nagy Balázs a kutatásáról részletesen mesélt Bárány Robinak, a beszélgetés részlete itt nézhető vissza: