Ismeretterjesztő
Magyarországon körülbelül 500 ezer nőt érint a PCOS
2020.06.05. I 18:00
Egy komplex betegség, amely nemcsak nőgyógyászati, hanem belgyógyászati és endokrinológiai problémákat is okoz: ez a policisztás petefészek szindróma (PCOS). Az Egyenlítő adásában Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász főorvos ismertette a főbb tüneteket, és arról is beszélt, mi a teendő, ha már diagnosztizálták egy hölgynél a betegséget. 
A világ női lakosságának 5-10 százaléka érintett, Magyarországon pedig körülbelül 500 ezer nőnek van PCOS-e. Többek között a genetikai tényezők, a környezeti hatások, a vegyszerek használata, a rendszeres sport hiánya, a cukros ételek fogyasztása is felelős a betegség kialakulásáért.
 
A betegség fő tünetei: 

1. Nincsen peteérés, rossz a tüszőérés, ezáltal nincsen ovuláció, ami menstruációs cikluszavart okoz. 
2. Az androgén túlsúly is intő jel, aminek következtében pattanásos, zsíros, aknés bőr, szőrösödés, hajhullás és hormonális problémák lépnek fel.
3. Az ultrahangos vizsgálat során kiderül, hogy a petefészekben nem elszórva helyezkednek el a petesejtek, hanem rengeteg van belőlük, főleg a petefészek szélén, és gyöngyfüzér szerűen sorakoznak fel. 

Ha a három tünetből kettőt megállapítanak, akkor megvan a diagnózis. Van, akinél egy-két tünet, másoknál az összes jelentkezik. Leggyakrabban úgy derül fény a betegségre, hogy a páciensek nőgyógyászhoz fordulnak azzal a problémával, hogy nem tudnak teherbe esni.

Mi okozza a PCOS-t?

Egy PCOS-es nő inzulinszintje túl magas, a cukortoleranciája viszont alacsony. A sejtek nem tudják felvenni a cukrot, megemelkedik a vércukorszint, ennek hatására a hajnyálmirigy inzulint termel, de a sejtek inzulinrezisztenciájuk miatt nem tudják felvenni az inzulint, így ennek szintje is magas marad. A magas inzulinszint hatására a férfi hormon termelőképesség megemelkedik, tehát nő a tesztoszteron szint, majd elmarad a peteérés. 

A kezelés még nem megoldott, ugyanis mai napig nem tudni, mi a PCOS igazi kiváltó oka. A tünetek csökkentése és a késői szövődmények elkerülése a cél több szakterület együttműködésével. Az első lépés mindig a hormonok helyreállítása. Dr. Kisfalvi István az adásban részletesen beszélt arról, milyen étrend és életmódbeli előírásokat kell betartania annak, akinél ezt a betegséget diagnosztizálták: