Ismeretterjesztő
A családon belüli erőszak eseteinek 60 százaléka rejtve marad
2020.06.05. I 18:01
A családon belüli erőszak az a bűncselekmény típus, amire csak idővel derül fény. Hogy az esetek száma növekedett-e a karantén alatt, az egyelőre nem kimutatható, de Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő szerint a számok fél éven belül emelkedő tendenciát jeleznek majd.   
Az emberöléstől, a kiskorú veszélyeztetésén át, a kapcsolati erőszakig megannyi bűncselekmény manifesztálódhat a családon belül. Maga az erőszak fogalma is széles spektrumon mozog, nemcsak a fizikai bántalmazás, hanem például a degradálás is beletartozik. Abban az esetben, ha az egyik szülő folyamatosan degradálja a párját a gyerekük előtt, az a kiskorú érzelmi és erkölcsi fejlődésére is veszélyeztető hatással van, így beletartozik a büntetőjogi kategóriába. A szakértő arra is kitért, hivatalosan bántalmazásnak minősül-e a testi fegyelmezés. Ha egyszer rácsapunk a gyerek kezére, mert máshogy nem ért a szóból, az még nem bántalmazás, abban az esetben, ha a gyerek számára világossá tesszük az ok-okozati összefüggést, és az ütés mértékarányos.

Az áldozatok természetesnek gondolhatják a helyzetüket

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy bántalmazás áldozatai, ugyanis aszerint szocializálódtak, hogy hierarchikus struktúrában kell élniük, vagyis a nőnek az alárendelt szerep jut, a férfi pedig a család ura. Ha idővel rá is eszmélnek helyzetükre, a bizonytalanság, az anyagi kilátástalanság és a félelem gátolja a segítségkérést. Az igazságügyi pszichológus szakértő saját tapasztalatai szerint a családon belüli erőszak eseteinek 60 százaléka rejtve marad.

Annyi a válás, hogy a bíróságok nem győzik 

„Miután Vuhanban megszűntek a korlátozások, ezt követően az ottani bíróságok olyan magas válókereset számmal dolgoztak, hogy egyszerűen nem bírják ellátni” 

– ismertette a külföldi statisztikát a szakértő, aki szerint hazánkban is katalizátorként működött a járványhelyzet, tehát meggyorsította annak folyamatát, hogy két ember rájöjjön, nem illenek egymáshoz. Ez a felismerés gyakran járhat erőszakkal is, de ahogy a bevezetőben írtuk, erre csak idővel derül fény.

Kitanics Márk az adás végén részletesen ismertette, mi a teendője annak, aki úgy érzi, családon belüli erőszak áldozata. A beszélgetés itt nézhető vissza: