Ismeretterjesztő
A koronavírus-járvány alatt nem nőtt az öngyilkosságok száma
2020.06.04. I 18:00
Korábbi adatokból megállapítható, hogy március óta az öngyilkossági kísérletek száma nem nőtt, sőt a karantén első 4-5 hetében csökkent - ismertette Dr. Szilágyi Simon. A Péterfy Kórház Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztályának főorvosa elmondta azt is, hogy az öngyilkosságra való hajlam örökölhető. 

Dr. Szilágyi Simon a befejezett öngyilkosságok számáról egyelőre nem tud nyilatkozni. Korábbi adatok állnak rendelkezésre, amikből kiderül, hogy március óta az öngyilkossági kísérletek száma nem nőtt, sőt, a karantén első 4-5 hetében csökkent. 

A szakértőket ez nem lepte meg, hiszen, ha valamilyen katasztrófa vagy háborús helyzet áll fenn, akkor általánosságban a befejezett öngyilkosságok száma nem nő, hanem csökken – mondta Dr. Szilágyi Simon. A családon belüli erőszak eseteinek száma viszont nőtt ebben az időintervallumban, hiszen a családtagok jóval több időt töltöttek összezárva.

Dr. Szilágyi Simon kitért arra is, hogy a koronavírus mekkora szerepet játszott az öngyilkosságot megkísérlők esetében: 
A szakma azt mondja, hogy az öngyilkosság egy multikauzális probléma, vagyis sok tényező együttállása vezet a kialakulásához. Az öngyilkosságra való hajlamot lehet örökölni, például a depresszióra való hajlammal - magyarázta.

A befejezett öngyilkosságok háromnegyedében súlyos tébolymélységű depresszió azonosítható utólag. A skizofrén betegek 5 százaléka öngyilkosság következtében hal meg. Ha a családban valaki befejezett öngyilkosságot követ el, akkor megnő a statisztikai esélye annak, hogy másik családtagnál is előfordulhat ilyesmi. 

Létezik öngyilkosságot megelőző tünetegyüttes, erre az jellemző, hogy az illető gondolkodása, érzelemkifejezése és kommunikációja beszűkül. Az is megeshet, hogy utalásokat tesz, miszerint az élet értelmetlen és minden reménytelen. 

A szakértő szerint rá lehet kérdezni az illetőnél, hogy fontolgat-e az öngyilkosságot, ugyanis ezzel nem emeljük a rizikót, hanem esélyt adunk neki, hogy beszélni tudjon a problémáiról.