Ismeretterjesztő
Hogyan születik egy bolygó?
2020.06.02. I 18:00
Kiss L. László a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az Egyenlítő adásában a bolygók keletkezését ismertette. Az elmélet és az észlelés most találkozik, hiszen végre látni is lehet, hogyan születik meg egy bolygó. 
Végre látni is lehet, hogyan születik meg egy bolygó – mondta Kiss L. László, aki a bejátszó segítségével szemléltette is a folyamatot: 
A felvételen látható bolygó jelenleg 520 fényévre van, tehát időszámításunk előtt 1600 környékéből jön. Az elmélet és az észlelés most találkozik, ez pedig mindenképp örömteli hír. 

A bolygókeletkezés egy csillag életében az első harmincmillió évben zajlik le. A mi Földünknél a Holdat harmincmillió évvel a keletkezése után egy Mars méretű test becsapódása hozta létre - magyarázta Kiss L. László. 

A szakértő visszautalt a bejátszóban látottakra, és elmondta, egy gázkorongot figyelhetünk meg, ami nagyjából 99% hidrogén és egy kis hélium, emellett por is van benne. Egy csomósodást, instabilitást látunk. 

Kiss L. László kitért arra is, hogy 2019-ben megnyitott a Svábhegyi Csillagvizsgáló, ahol egy interaktív csillagászati élményközpontot is létrehoztak. Nemcsak távcsöveik vagy 3D vetítők vannak, hanem mikroszkópokon is meg lehet vizsgálni a Marsról vagy éppen Merkúrról származó meteoritmintákat. 

Bizonytalan, hogy a Csillagvizsgáló mikor nyithatja meg a kapuit a látogatók előtt, így egyelőre hetente egyszer élő adást tartanak a közösségi médián keresztül. A tematikus adások alatt kérdéseket is lehet feltenni, amiket Kiss László válaszol meg.