Ismeretterjesztő
Egy japán gyógyszer képes megakadályozni, hogy súlyosbodjon a koronavírus-betegek állapota
2020.06.02. I 18:00
Létezik egy gyógyszer, amely már segítséget nyújtott az afrikai ebola-járvány során, és képes az influenza bizonyos tüneteinek enyhítésére is. Dr. Keserű György Miklós, a TTK- Gyógyszerkémiai Kutatócsoport akadémikusa az Egyenlítő adásában beszélt a favipiravir hatóanyagról. 
A favipiravirt 2014-ben engedélyezték Japánban az influenza bizonyos tüneteinek kezelésére. 2016-2017-ben az afrikai ebola-járvány kapcsán is hatékonynak mutatkozott.

A favipiravirról azóta kiderült, hogy széles spektrumú hatóanyag, ami több vírus kezelésére is alkalmas lehet. A gyógyszert a koronavírus-járvány kapcsán a kínai Vuhanban használták először, ahol a 11 napos vírusmentességet, 4 napra csökkentették. 

Ebből a gyógyszerből 12 200 doboz érkezett Magyarországra Japánból. A szakértő elmondása szerint, amennyiben tényleg segít a koronavírus-betegeken, hazánkban is gyártani szeretnék.

A gyógyszer képes megakadályozni, hogy súlyosbodjon a koronavírus-fertőzöttek állapota, tehát a betegség kezdeti fázisban alkalmazható. 

A teljes beszélgetés itt visszanézhető: