Ismeretterjesztő
A hipochondria egy mentális betegség, amelynek a koronavírus újabb felületet ad
2020.06.02. I 18:00
A koronavírus egy újabb felületet ad a hipochondereknek - jelentette ki Kozma-Vízkeleti Dániel az Egyenlítőben. A szakértő szerint mentális betegségről beszélünk akkor, ha naponta több órán keresztül aggodalmaskodunk képzelt betegségeink miatt. 
Mindannyiunknak van egy hajlama, hogy a testünkből érkező üzeneteket miként magyarázzuk. A hipochondria ennek a skálának a végpontja, szélsőség, mentális betegség, amelynek megvannak a diagnosztikai kritériumai. A hipochonder minden testi tünet alapján betegségtől, gyakran halálos kimenetelű kórtól retteg. Ez a patológiás állapot a beteges féltékenységgel állítható párhuzamba Kozma-Vízkeleti Dániel szerint. 

Ha naponta több órán keresztül aggodalmaskodik valaki, és rendszeresen igénybe vesz orvosi vizsgálatokat, akkor érdemes felkeresni egy klinikai szakpszichológust is. Az állandó aggodalom iszonyatos érzés, kezelést igényel – mondta a szakértő.

A hipochonderek számára a koronavírus egy újabb felületet ad. Naponta 17-szer lehet ellenőrizni, hogy köhintek, nem köhintek, érzem-e a lázat. Egy teszt, nem teszt, gyorsteszt nem teszt - magyarázta az ördögi kör problematikáját a szakértő.

Mi uraljuk az aggodalmainkat, ne az aggodalmaink uraljanak minket!

- zárta gondolatait a szakértő. 

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: