Környezet
Poloska-csapda, amivel akár 300 egyed is befogható
2020.06.01. I 18:55
Dr. Kontschán Jenő, az ATK Növényvédelmi Intézet igazgatója szerint meg kell tanulunk együtt élni a poloskákkal, a kiirtásuk ugyanis esélytelen. „Az invázió elkezdődött ezelőtt jó néhány évvel, és tart és tartani fog” – mondta az Egyenlítő vendégeként.
A poloskáknak több mint 40 ezer fajuk van világszerte, hazánkban majdnem 900 faj ismert, közülük tucatnyi inváziós, melyeknek terjedését a globalizáció és a klímaváltozás is segíti. Leggyakrabban a barna márványos poloskával vagy az afrikai eredetű, zöld színű vándorpoloskával találkozunk. A szakértő a kevésbé ismert fajokról is mesélt:
Invázió folyamatosan van, egyre csak nő a márványos poloska egyedszáma, ugyanis nincs természetes ellensége hazánkban. Gazdasági károkat okoz és zavarja a társadalmat. Úgy néz ki, hogy egy évben két generációjuk is lesz, így még nehezebbé válik a visszaszorításuk. Dr. Kontschán Jenő az Egyenlítőben ahhoz adott tippeket, mit tehetünk ellenük.

Más országokból ne hozzunk haza élő vagy halott növényi részeket, ezekkel ugyanis könnyen beutaztathatjuk a poloskákat az országba! Elég, ha a növényen van néhány megtermékenyített pete, és máris tovább szaporodnak hazánkban.

Ezek a rovarok zárt helyeken telelnek: ha az őszi időszakban megtaláljuk a rejtekhelyüket, és hatástalanítjuk őket, azzal sokat tehetünk azért, hogy a következő évben visszaszoruljon a számuk. A szakértő szerint ne sajnáljuk őket csak azért mert állatok - tartsuk szem előtt, hogy jelentős károkat okoznak.

Legjobban a növényvédő szerekkel lehet védekezni a márványos poloska ellen. 

„Ma ezt a csatát vegyszerek nélkül nem tudjuk megnyerni - azzal sem tudjuk megnyerni, de azzal jelentősen vissza tudjuk szorítani olyan helyeken az állományát, ahol mondjuk problémát okoz, például mezőgazdasági területeken” 

- tájékoztatott Dr. Kontschán Jenő.

Hamarosan mi is csapdába csalhatjuk őket

Az intézet egy környezetbarát csapda létrehozásán dolgozik jelenleg, mellyel bárki össze tudja szedni a poloskákat. A szerkezet papírból készült, így könnyen megsemmisíthető. Volt, hogy egy csapdával több mint 300 egyedet sikerült befogniuk.