Ismeretterjesztő
Eljutottunk odáig, hogy mindenki tudja: a klímaváltozás tény
2020.05.28. I 18:14
Tenni a klímaváltozás ellen nem csak pénz kérdése, és az sem igaz, hogy egyetlen ember erőfeszítései nem térülnek meg. Dittrich Ernő, a Pécsi Tudományegyetem Környezetmérnöki Tanszékének kutatója, egyetemi adjunktusa a személyes klímavédelem rendszerformáló ereje mellett érvelt az Egyenlítő - Home Office adásában.
7,5 milliárd ember él a Földön, közülük mindenki mindenkire hat. A vásárlási szokásaink befolyásolják a cégek gyártási termelési kérdéseit, a cselekedeteinkkel pedig példát mutatunk másoknak. Ha kihúzzunk magunkat az alól, hogy tegyünk a klímaváltozás ellen, azzal magát a folyamatot támogatjuk. Sokan a vezetőktől, politikusoktól várják a megoldást, pedig valójában az alulról jövő kezdeményezések a legsikeresebbek. 

„Ehhez egyetlenegy dolog kell, hogy minden ember elhiggye, hogy az a pici, amit hozzátesz, pont annak a picinek az ellentetje, amivel elvesz, mert most jelenleg pusztítjuk a klímát, és vele a környezetet” 

- jelentette ki Dittrich Ernő.

Az Egyenlítő - Home Office vendége egy szemléletes példán keresztül érzékeltette, mekkora jelentősége van az összefogásnak:
Felnyílt a szemünk

A kutató szerint a legnehezebb időszakon vagyunk túl, hiszen korábban sokan el sem hitték, hogy a klímaváltozás valós probléma. Egy tavaly megjelent, összeurópai kutatási eredmény szerint az európai lakosság 91 százaléka tudja, hogy a klímaváltozás tény, és a legkomolyabb társadalmi és gazdasági problémák egyike. Ez a szám 2006 körül 40 százalék, a 90-es években pedig 10 százalék alatt volt.

A napelem sem pénz kérdése

Az eszközkészletünk órási, az életvitelünk megváltoztatásától kezdve, a példamutatásig millió dolgot tudunk tenni. „Formálódunk, alakulunk és egymásra hatunk, és ez ettől csodálatos, és ettől fog ez fordulni!” - magyarázta Ernő, majd kifejtette, hogy sok lépés nem pénz kérdése. A napelem beszerzésére például 50 százalékos állami támogatást lehet igényelni, a fennmaradó összegre pedig nulla százalékos hitelt kaphatunk. Dittrich Ernő például havonta 15-20 ezer forintot keres azzal, hogy fölrakatta a napelemet a házára.