Ismeretterjesztő
Parkok az egészségért
2020.05.27. I 18:00
Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége május 24-ét jelölte ki az európai nemzeti parkok napjává. Kopek Annamária az Egyenlítő - Home Office adásában ismertette, hogy minden évben megújul a program mottója, idén ez nem más, mint: Parkok az egészségért. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője elmondta azt is, mit jelent az, ha egy területet nemzeti parkká nyilvánítanak.
1909-ben alakult meg az első nemzeti park Svédországban, sőt egyből kilencet nyitottak meg. Létrejött az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége, és május 24-et az európai nemzeti parkok napjának nyilvánították. Céljuk, hogy megismertessék a természetvédelem fontosságát, és felhívják a figyelmet a biológiai sokféleségre - magyarázta Kopek Annamária. Magyarország 1999-ben csatlakozott az eseményhez, és természetesen mind a tíz nemzeti parkunk ünnepli ezt a napot. 

A mottó minden évben más, az idei pedig a lehető legaktuálisabb, vagyis:

Parkok az egészségért.

Kopek Annamária elmagyarázta azt is, mit jelent az, ha egy terület nemzeti parkká válik:
Hogy ezek a területek a látogatók elől is védve legyenek, abban a természetvédőknek van nagy felelősségük, akik jelentős energiát fordítanak a környezeti nevelésre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tematikus bemutatóhelyeket és sétautakat hoztak létre, amiknek segítségével próbálják felhívni a figyelmet ezen értékek megvédésére. Sőt, már a gyerekeket is erre tanítják az erdei iskolákban.