Ismeretterjesztő
22 százalékkal csökkent a visszatérő fehér gólyák állománya
2020.05.26. I 18:00
Május elején törött szárnyú erdei fülesbaglyot találtak fiókái társaságában egy szatyorban. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője ennek kapcsán arról beszélt az Egyenlítő - Home Office adásában, mit kell tennünk, ha sérült madárra bukkanunk, majd kitért a fehér gólyák hazai helyzetére is, amiknek fészkelő állománya mintegy 22 százalékkal csökkent az idei évben.  
„Az a szerencse, hogy a bagoly életben van, ugye most a következő kérdés, hogy röpképessé lehet-e hozni” 

– mondta a szóvivő a sérült fülesbagoly állapotáról. Még mindig nem tudják, hogyan törtek el a védett állat szárnyai, de az bizonyos, hogy ha állatkínzás áldozata lett, akkor bűncselekmény történt. A fülesbagoly bántalmazása a természetvédelmi törvénybe ütközik, és az állatvédelmi törvény rendelkezéseit is sérti. Orbán Zoltán hozzátette, hogy a szándékos madárkínzás ritka, balesetek viszont előfordulnak.

Hogyan kell eljárnunk, ha balesetet okozunk, melyben megsérül egy madár?

A leggyakoribb az ütközéses baleset, ugyanis a baglyok szeretik követni az utakat, mert azok mentén 4-5 méter szélességben tövig le van nyírva a fű, vagyis ott könnyebb pockot fogni. Ha valaki elüt egy baglyot, juttassa el áldozatát egy madármentő helyre vagy állatkertbe. Fontos, hogy ne itassa meg rögtön, mert könnyen félrenyelhet a sokkhatás után! 

„Sajnos az esetek igen jelentős részében azért ezek a madarak elpusztulnak az autóval való találkozás, ütközés következtében”

 - árulta el Orbán Zoltán. 

Egyre kevesebb a fehér gólya hazánkban

A szóvivő a fehér gólyák hazai helyzetéről is beszélt: idén tavasszal egynegyeddel csökkent a visszatérő fészkelő állomány a tavalyihoz képest. Az 1940-es években 15-16 ezer párt számoltak össze, a második világháború végére az állomány megfeleződött, a 70-es évektől mostanáig pedig 4800-5500 pár fehér gólya fészkelt hazánkban. 2020-ban azonban kevesebben tértek vissza:

„Idén tavassal már csak olyan 3800-4200 pár visszatértére számíthattunk, magyarán sok évtizedes stabilitás után az állomány igen jelentősen, mintegy 22 százalékkal, tehát közel negyedével csökkent” – tájékoztatott Orbán Zoltán, aki az állománycsökkenés lehetséges okairól is beszélt: