Ismeretterjesztő
Nemcsak a babára, de az anyára is jó hatással van a hordozás
2020.05.25. I 18:00
Most már tudományos kutatás is alátámasztja, hogy a hordozás nagyon jó hatással van a babákra: nemcsak a testi fejlődésük szempontjából, hanem pszichésen is. Hofgárt-Ékes Noémi az Egyenlítő - Home Office adásában kifejtette, milyen jótékony hatásai lehetnek a hordozóeszközöknek, és kitért arra is, mire figyeljünk a választásnál.
Az elmúlt pár évtizedben megjelentek kutatások a babahordozásról, amik kimutatták, hogy jótékony hatással van a gyerekekre. Azért volt szükség vizsgálatokra, mert rengeteg eszköz jelent meg a piacon, és felmerültek kételyek, hogy bizonyos eszközök optimális fejlődési lehetőséget jelentek-e a babáknak, vagy sem.

Nemcsak testileg, de pszichés szempontból is vizsgálták a kutatók, hogy a hordozás mit vált ki a babákból. Az így közlekedő babák akár a tanulási képességeikben is jobban tudnak fejlődni azoknál a kicsiknél, akik nem voltak ennyit testközelben. 

Noémi egy saját példán keresztül mondta el, milyen jótékony hatásai lehetnek egy hordozóeszköznek:
Sokszor lehet hallani, hogy ne vegyük fel egyből a babát, ha sír, mert megszokja. A babák azonban még nem tudják felmérni, hogy ha sírnak, akkor fel is fogják őket venni - árulta el a szakértő.

A babahordozóban a gyereknek lassabb a szívverése, és nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb a mozgása is. Nemcsak a babára, de az anyára is jó hatással van a hordozás, hiszen e közben nagyon a magas a nők oxitocin szintje, ami segít megelőzni a szülés utáni depressziót is. 

Ahogy fontos utánanézni egy jó babaülésnek, úgy fontos utánajárni a különböző hordozási eszközöknek is. Rengeteg információt találhatunk már az interneten, de ha tanácstalanok vagyunk, vagy elvesztünk az információk tengerében, felkereshetjük a téma szakértőit is.