Ismeretterjesztő
A dunavirágzás a kérészek életének koronája
2020.05.25. I 18:00
Dr. Egri Ádám, a Duna-Kutató Intézet tudományos munkatársa az Egyenlítő Home - Office adásában elmagyarázta, miben különbözik a tiszavirágzás és a dunavirágzás. A szakértő elmondta azt is, hogy a jelenség általában a Dunában zajlik, azonban a mellékágakban is megfigyelhető.
A víz szennyezettsége miatt mintegy 60 évig nem lehetett tapasztalni a dunavirágzást. 2012-ben viszont egy hatalmas rajzással megjelent egy védett faj, amelynek egyedeinek eszmei értéke 10 000 Ft. 

A tiszavirág körülbelül 3 cm, a dunavirág durván a fele, de az életciklusukban is jelentős a különbség. A tiszavirág lárvája 3 évig fejlődik a vízben, míg a dunavirágé csak 1 évig. A rajzási idejük is eltér, a tiszavirág jellemzően a délutáni órákban, világosban rajzik, míg a dunavirág a naplemente után. 

Dr. Egri Ádám részletesen elmagyarázta a dunavirágzás folyamatát:
A nőstények augusztus vége felé teszik le a petéket, a rajzás augusztus végén, szeptember elején szokott történni. A peték lesüllyednek az aljzatba, és a következő év tavaszán kelnek ki a lárvák - magyarázta dr. Egri Ádám.

A dunavirágzás alapvetően a Dunához kötött, de a mellékágakban is megfigyelhető. Július végén, augusztus elején, a hidak környékén vagy más kivilágított részeken találkozhatunk a jelenséggel.