Ismeretterjesztő
A magzat nem fertőződik meg a koronavírussal az anyaméhben
2020.05.22. I 23:56
Prof. Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója az Egyenlítő - Home Office legújabb adásában arról beszélt, hogyan változott meg a várandósgondozás a koronavírus-járvány alatt, valamint ismertette: világszerte nem volt még példa arra, hogy egy magzat az anyaméhben megfertőződött volna.
Az elmúlt két hónapban a szigorú óvintézkedéseket figyelembe véve végeztek szűrővizsgálatokat a kismamákon és a babákon a klinikákon. 

„Most kezdünk visszaállni a teljesen normális működéshez, tehát mind a műtétekben, mind pedig az ambuláns ellátásban, a várandósgondozásban elvileg kezdünk visszatérni a normál tevékenységünkhöz”

 - tájékoztatott Prof. Dr. Ács Nándor, aki azt is elmondta, nagyon kevés esetben fordult elő, hogy nem jelent meg egy kismama a vizsgálatok egyikén.

Hogyan érintette a járvány a várandósgondozást?

Korukból adódóan a védőnők, asszisztensek és orvosok közül sokan kiestek a munkából, ez nehezítette az ellátást. Lényeges változás, hogy most nem tartják bent a kismamákat 3 napig a szülés után, 48 óta elteltével hazamehetnek, ezt az új szabályt szívesen megtartanák a járvány után a Semmelweis klinikán. 

Az igazgató kitért arra is, milyen óvintézkedéseket alkalmaztak az elmúlt időszakban. Mindenkit teszteltek koronavírusra azok közül, akik betették a lábukat az épületbe. Vigyáztak, hogy a várókban ne tartózkodjon egyszerre sok kismama, az orvosok és a páciensek is maszkot viseltek, még a vajúdás alatt is. Az ultrahang vizsgálatok során az édesapák nem lehettek jelen, de ezen felül minden a szokott módon zajlott. Prof. Dr. Ács Nándor sokkal rosszabb helyzetre számított, és azt is elárulta, szerinte a következő egy évben marad a fokozott óvatosság. 

Ha elfajult volna járvány

Abban az esetben, ha nem lett volna orvosi kapacitás, és durvább méretet öltött volna a járvány hazánkban, előfordulhatott volna, hogy bizonyos szűrések nem történnek meg.

Náluk volt lehetőség apás szülésre

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az apás szülés a COVID idején is adott volt. Igaz, az elmúlt két hónapban a császármetszésnél a műtőben nem letettek ott az apukák, de most már ez is megengedett.

A magzat nem fertőződik meg a méhben

Az intézet igazgatója azt is elárulta, nem történt olyan eset a világon, hogy az édesanya vérkeringésén és a méhlepényen keresztül egy magzat elkapta volna a koronavírust az anyukától. A fertőzés a szülés után, a csecsemőgondozás során lehetséges.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: