Fontos, hogy megelőzzük a kutyáknál a szívférgességet!
2020.05.21. I 18:00
Dr. Bendzsel Dániel az Egyenlítő - Home Office adásában elmondta, ha megtámadja a kutyát a szívférgesség, azt már nagyon nehéz kezelni. Az állatorvos szerint a megoldás a megelőzésben rejlik, amelyhez tanácsokat is adott a műsorban.
A kutyatartók rettegett problémája a szívférgesség, amit szúnyogok terjesztenek. A név csalóka, a fonálféreg ugyanis az esetek többségében nem a szívben él, valójában a tüdőartériában található, de ha elér egy hosszúságot, beleérhet a szív üregébe - magyarázta az állatorvos.

Dr. Bendzsel Dániel hozzátette, ha egy kifejlett szívféreg a kutyában már tüneteket okoz, akkor az esetek többségében nagyon nehezen kezelhető a betegség, és magas halálozással jár.

Nem ritka kór

Az elvégzett tesztjeik 6-8%-a lett pozitív a tavalyi évben, ez a dél-budai régióra vonatkozik. Tehát húsz tesztelt kutyából egy pozitív lesz. 
A szívférgesség kezelése nehéz és nagyon költséges, több százezer forintba kerül és legalább ¾ évig tart. Ezalatt ketrecnyugalomban kell lennie az állatnak, tehát csak a szükségletei elvégzésére vihetik az utcára. A betegség kapcsán a cél a megelőzés: első lépésként próbáljuk meg távol tartani a szúnyogokat a kutyától. Ha véletlenül mégis megcsípik, akkor pusztítsuk el a benne talált lárvákat. A prevencióban gyógyszerek is segítenek: vannak olyan készítmények, amiket havonta kell beadni az állatnak, és megakadályozzák, hogy a lárvákból felnőtt férgek alakuljanak ki.