Ismeretterjesztő
A koronavírus-járványra a vakcina lesz a megoldás
2020.05.21. I 18:00
Dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzora az Egyenlítő - Home Office adásában kijelentette, a koronavírus-járványra a vakcina jelent majd megoldást. A fejlesztésnek azonban szigorú szabályai vannak, hiszen az oltóanyagot egészséges emberek fogják megkapni. Hozzátette, ennek kapcsán felmerül az etikai kérdés, miszerint „szabad-e teljesen egészséges embereket egy potenciálisan halálos fertőzést okozó vírussal megfertőzni?"
Vannak úgynevezett széles spektrumú vírusellenes szerek, ezek a vírus fertőzését különböző pontokon próbálják támadni. Ha ezekből sikerülne 2-3-at párosítani azok körül, amik különböző pontokra hatnak, akkor elképzelhető, hogy egy hatásos kombináció születne. Ilyennel gyógyítják jelenleg a HIV-fertőzötteket is - magyarázta dr. Duda Ernő. 

A professzor hozzátette, benyomásai szerint a gyógyszeres kezelés nem fogja megoldani a problémát, inkább a hatásos védőoltás kifejlesztése a cél. Ennek azonban szigorúak a szabályai, ugyanis az oltóanyagot egészséges emberek kapják meg. A klinikai fázisok valószínűleg most le fognak rövidülni, ugyanakkor felmerül a kérdés, 

szabad-e teljesen egészséges embereket egy potenciálisan halálos fertőzést okozó vírussal megfertőzni? 

Akikben tünetmentesen lezajlik a betegség, azokban nem igazán hagy immunnyomot a koronavírus, tehát nem lesznek védettek ellene. Ha meglesz a jó vakcina, éveken keresztül tartósan meg tud majd védeni minket a fertőzéssel szemben.

 A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: