Ismeretterjesztő
Fontosabb a denevérek megőrzése, minthogy féljünk tőlük
2020.05.20. I 18:00
A koronavírus kapcsán egyfajta bűnbakok lettek a denevérek. De kell-e tőlük félnünk? Többek között erre a kérdésre adott választ Csorba Gábor denevérkutató az Egyenlítő - Home Office adásában. 
Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus miatt az emberek elkezdtek félni a denevérektől - szögezte le Csorba Gábor. Mindemellett sokan még csak nem is sejtik, mennyire fontos feladatokat látnak el ezek az állatok.

Ha a magyarországi denevéreket nézzük, a rovarfogyasztásukkal óriási szerepet játszanak akár a kártevő vagy az erdészeti kártevő rovarfajok féken tartásában. Most még nehéz felmérni a jelentőségüket, ami leginkább akkor realizálódik, ha valahol csökken a denevérállomány száma, hiszen ott tömegesen jelennek meg a szúnyogok és az erdészeti kártevők. Ha a denevérek nem léteznének, fontos mezőgazdasági termények sem lennének.

Egyelőre csak valószínűségekről beszélhetünk annak kapcsán, hogy melyik fajról terjedhetett át a vírus az emberre. Azt, hogy mi lehet a vírus eredeti gazdafaja, úgy lehet megállapítani, hogy megnézzük, melyik vadonélő állatban van az emberben is megtalálható koronavírushoz hasonló kórokozó. Úgy tűnik, az egyik lehetséges faj a maláj tobzoska, a másik pedig a rhinolophus affinis nevezetű denevérfaj.  

Magyarországon jelenleg 28 denevérfaj él, mely közül több megtelepedett a lakótelepeken is:
A denevérek nagyon sok olyan vírussal képesek együtt élni, amelyek más állatok számára jóval veszélyesebbek. Van egy víruskezelési szokásuk, tehát nem leküzdeni akarják a vírusfertőzést, hanem együtt élnek vele. Ennek ellenére fontosabb a denevérek megőrzése, mintsem bármiféle félelmet táplálni irányukba - hangsúlyozta végezetül a denevérkutató.