Életmód
A pszichológus tanácsa: „Kontroll mentén próbáljuk meg újraindítani az életünket”
2020.05.20. I 00:39
A járvány okozta karantén helyzetben két hónapja új életmódot kellett felvennünk, most pedig, az enyhítésekkel párhuzamosan vissza kell térnünk a régi hétköznapjainkhoz. Hogy ennek milyen utóhatásai lehetnek, arról Gyarmati Rita pszichológus beszélt az Egyenlítő – Home Office adásában.
Egy szorongással teli időszakot élünk, amit reméljük, hamarosan hátrahagyhatunk. A frusztrációnk fakadhat a gazdasági, anyagi helyzetünkből, vagy pusztán a minket körülvevő bizonytalanságból is. A karantén új élethelyzetet teremtett, melyben úgy érezhettük, hogy korlátoztak minket a szabadságunkban. Az új elvárások, mint például a digitális kompetencia fejlesztése, is sokaknak nehézséget okozhattak. A különböző online platformokon megjelenő, egymásnak ellentmondó információk pedig nehezíthették a tájékozódásunkat. A listát még sokáig sorolhatnánk, de itt az ideje, hogy előre tekintsünk.

Gyarmati Rita szerint nagy szükségünk lesz az önkontrollra, azt tanácsolja, próbáljunk fokozatosan visszaállni a régi kerékvágásba. 

„Egy bizonyos kontroll mentén próbáljuk meg újraindítani az életünket, nem kell mindent egyszerre!” 

Ne görcsöljünk azon, hogy lemaradtunk valamiről, hisz nem csak mi, hanem az egész világ erre a sorsra jutott. Volt két hónapunk arra, hogy újraértékeljük a dolgainkat, most pedig célszerű törekednünk arra, hogy megtartsuk azokat a pozitív szokásokat, amiket felvettünk a karantén idején.

A pszichológus ahhoz is adott tanácsokat, hogyan oldjuk fel a konfliktusokat azok között, akik még inkább maradnának otthon, és akik gondolkodás nélkül bepótolnák a karantén alatti lemaradást.

A teljes beszélgetés Gyarmati Ritával itt nézhető vissza: