Ismeretterjesztő
Ha elkészül, világszenzáció lehet: magyar terápia segíthet a COVID-betegeken
2020.05.19. I 20:44
„A halál és a megbetegedésnek a súlyos hatásai azok nem a vírusból erednek közvetlenül, hanem a citokinviharból” – magyarázta Prof. Dr. Baranyai Lajos biológus, immunológus, aki új terápiát dolgozott ki ennek megfékezésére. Ha minden a tervek szerint alakul, gyorsan legyártható és viszonylag olcsó anyaggal védekezhetünk a klinikai szindróma ellen.
Mi a citokinvihar?

Lokalizált fertőzés esetén a citokinviharban résztvevő sejtek, fehérjék és enzimek izolálják a fertőzés helyét, és ott elpusztítanak mindent. A lokalizált fókuszpontot kiiktatják a szervezetből, majd szabványos szövetregeneráció kezdődik. 

„Ez csodálatosan működik például a koronavírus esetén is, az emberek 85 vagy magasabb százaléka majdhogynem tünetmentesen átvészeli ezt a reakciót”

 – mondta Prof. Dr. Baranyai Lajos, aki Washingtonból jelentkezett be az Egyenlítő – Home Office műsorába. 

„A maradék 15 százaléknál ez a folyamat nem áll meg, hanem egy ördögi kör indul be, ahol a faktorok, amik ezt kiváltották, újabb faktorokkal bővülnek, és egy pozitív visszacsatolás jön létre, és gyakorlatilag kiterjed a viharnak a következménye az egész szervre, legyen az tüdő, máj, vese, attól függ, melyik az érintett”

 – tette hozzá a biológus, aki ennek a rendszernek a kritikus pontjait kereste és gátolta meg, hogy elkerülhető legyen a betegség eszkalálódása és a szöveti degeneráció.

Hol tart a terápia engedélyeztetése?

A professzor által kidolgozott terápia jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll. A szabadalom minden elemét (főleg peptidekből és két fehérjéből áll) már tesztelték. „Diónyi mennyiségű peptidből százezer embernek jut megfelelő mennyiségű adag” – árulta el Prof. Dr. Baranyai Lajos. 

„Egy milliliter térfogatban akár 500 embernek megfelelő dózis állítható elő. Ez a terápia gyorsan, nagy mennyiségben legyártható, és még olcsó is lehet mindemellett”

 – tájékoztatott a kutató.

A másik nagy előny, hogy a kezelés vírusfüggetlen, tehát mindegy, hogy a koronavírus melyik törzse okoz gondot. Ez azt jelenti, hogy ezzel az anyaggal sikeresen fel lehet készülni a következő járványokra. A professzor szerint az igazi szenzáció az lenne, ha ezt gyorsan meg is lehetne valósítani, ők mindenképp erre törekednek. Hozzátette viszont, hogy a folyamat összetett, és két hónapra még biztos szükség van a papírmunka elvégzésére, illetve további tesztekre is szükség lesz.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: