Utazás
Fekvőtámasszal és tánccal fizet az, aki nem hord maszkot Balin
2020.05.19. I 23:21
Jelenleg 363 koronavírus-fertőzött, 267 gyógyult és 4 halott van összesen a 4 millió lakost számláló Balin. Az indonéz szigeten közel sem állt meg az élet a járvány alatt, sőt, egy 10 éve ott élő idegenvezető, Szintai Eszter szerint „a falvakban most van élet igazán”.
December és március között 1 600 000 turista járt Balin, januárban a 25 százalékuk kínai volt, mégsem robbant be a járvány. A helyiek gyanítják, hogy ők már túl vannak rajta, december-január hónapban ugyanis sokan produkáltak influenzás tüneteket.

Az Egyenlítő – Home Office virtuális vendége szerint a járvány elején pár hétig félelem járta át az embereket Balin, de ez mára elmúlt, ugyanis egyáltalán nem találkoznak COVID-betegekkel. „Nincs kötelező karantén, csak javasolt itthon maradás van, mehetünk bárhova, az más kérdés, hogy a strandok le vannak zárva, a turistalátványosságok le vannak zárva” – mesélte Eszter. A piacok, kifőzdék most is nyitva vannak, a helyiek maszkot hordanak, az utcákon mobil kézmosókat használnak, de a social distancing nem valósul meg. 

„Együtt esznek, itt képtelenség betartani a szociális távolságot.”

Nehéz a helyzet, de példás az összetartás

Indonéziában az emberek nagy többsége szegénységben él, tartalékuk nincsen, ezért húzták sokáig az ország lezárását. A sziget 70-80 százaléka turizmussal foglalkozik, most viszont mindenki hazautazott a falujába. A mezőgazdaságban helyezkedtek el, otthon termesztenek, sütögetnek. Nagyon nagy az összetartás a családok között, amiben csak tudják, segítik egymást, plusz kapnak egy kis pénzbeli segítséget havonta a kormánytól. „Nem olyan sok pénz, de például 50 kiló rizst lehet venni rajta” – kommentálta az idegenvezető. A kisfogyasztóknak pedig nem kell villanyszámlát fizetniük.

Játékosan büntetnek a rendőrök

„Ha valakit elkapnak a rendőrök maszk nélkül, akkor a fiatalembereknek fekvőtámaszt kell csinálni, rögtön ott az út szélén, az egyéb korosztálynak pedig táncolni úgy, hogy a rendőr adja az instrukciókat, hogy milyen táncmozdulatokat kell végezni” – mesélt a játékos büntetés-végrehajtásról Eszter.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: