Ismeretterjesztő
Internetfüggő az, akinek a hétköznapi életvitelében problémákat okoz ez a szokás
2020.05.18. I 18:00
Internet nélkül mára szinte elképzelhetetlen az életünk, amivel nincs is gond, ha használatát kordában tudjuk tartani. Amennyiben viszont a hétköznapi életünkben problémákat okoz, már függőségről beszélhetünk. Tóth Dániel pszichológus, digitális szakértő az Egyenlítő - Home Office adásában elmagyarázta, a fiatalok milyen veszélyeknek vannak kitéve, illetve hogyan lehet ezeket kivédeni.
Pszichológiai értelemben onnantól kezdve problémás a helyzet, amikor a hétköznapi életvitelben egyre több gondot okoz egy bizonyos szokás. Ennek hatására hanyagoljuk az alvást, a tanulást, a munkát vagy bármi mást, tehát nem tudjuk kontrollálni és behatárolni az adott technológia/tárgy használatát, legyen szó az internetezésről vagy akár egy számítógépes játékról - mondta a szakértő.
A pszichénk még nem nagyon tud különbséget tenni valós és virtuális élmény között. Az, hogy a közösségi médiában milyen visszajelzéseket kapunk, ugyanolyan jól vagy rosszul tud esni, mintha személyesen szembesülnénk velük - tette hozzá Tóth Dániel. 

A gyerekek az okoseszközök használatával nagyon hamar találkozhatnak a pornográfiával. Ez kis korban sokkot okozhat, sőt függőség is kialakulhat anélkül, hogy értenék, miről van szó. A tartalmak hatással vannak rájuk, ezért kezdik nézik azokat. A serdülőkorban lévők számára pedig a látottak képezik majd az elvárást a szexualitásban. 

Átlagosan a gyerekek 2/3-a 14 éves korára már találkozik valamilyen szexuális tartalommal, sok esetben nem is kortársaiktól kapnak erotikus fotókat, videókat.

A szakértő szerint akkor érdemes a gyereknek okostelefont venni, ha fel van készítve arra, mikkel találkozhat az interneten, és mi a teendője különböző esetekben.