Ismeretterjesztő
Egy magyar villamosmérnök, aki 1946-ban „megjósolta” az internetet
2020.05.18. I 18:00
Kozma László már 1946-ban sejtette, hogy lesz egy olyan hálózat, amely távolról elérhető, és információkat biztosít a használók számára. Habár a villamosmérnök akkor még számológépekkel és nem számítógépekkel számolt, összességében igaza lett. Képes Gábor digitális muzeológus, a Neumann Társaság főmunkatársa beszélt az internettörténetről az Egyenlítő - Home Office adásában.
1946-ban a Magyar Technika című folyóiratban Kozma László tanulmánya arról számolt be, hogy lesz egy kalkulátorszolgálat, egy távolról elérhető eszköz, amely elvégzi a nehéz műveleteket. A villamosmérnök ekkor még nem számítógépekben, hanem számológépekben gondolkodott. 1958-ban pedig elkészítette az első elektromechanikus számológépet. 

Képes Gábor hozzátette, amikor a valódi világháló a ’80-90-es években elterjedt, a magyar szféra nagyon hamar vette a fonalat. Erről több könyv is beszámolt. 
A digitális muzeológus szerint internet nélkül ma már nagyon nehéz elképzelni a mindennapjainkat. Főleg most, egy világjárvány esetén óriási segítség ahhoz, hogy tartani tudjuk a kapcsolatot barátainkkal, szeretteinkkel, illetve a munkánkat is megkönnyítheti.