Ismeretterjesztő
Mi az a citokinvihar, és mi köze a koronavírus-fertőzéshez?
2020.05.15. I 20:35
„A citokinvihar az a szervezetnek egy masszív gyulladásos állapota” – tisztázta Dr. Constantin Tamás gyermekreumatológus, aki az Egyenlítő – Home Office adásában elmagyarázta, hogyan kapcsolódik ez a szövődmény a COVID-19-hez.
A járvány kezdetén, a Kínából érkező adatokból már lehetett sejteni, hogy a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek nagy része valószínűleg ebben a klinikai szindrómában szenved. 

„Nem új keletű, ezt régóta ismerjük. Több más vírusfertőzés is kiválthatja a szervezetnek ezt a reakcióját, de úgy tűnik, hogy a COVID különösen hajlamosít erre az egyébként ritka szövődményre”

- tájékoztatott Dr. Constantin Tamás.

Amikor bekerül a vírus a szervezetünkbe, először a veleszületett immunitás, majd az adaptív, tanult immunitás lép fel ellene. A citokin molekulák hírvivő egységek, melyek a sejtkommunikációban játszanak alapvető szerepet, a citokinvihar tehát a hírvivőrendszer zavarát jelenti:

„Olyan parancsokat, olyan utasításokat ad az immunrendszer tulajdonképpen saját magának, amelyek hibásak, tévesek, és olyan sejteket is megtámadnak, amiket nem kellene, amik nem fertőzöttek adott esetben.”

Így jön létre a hiperinflamáció, mely során túlhajtott gyulladásos állapotba kerül a szervezet. Fontos kiemelni, hogy ehhez kell mindenképp kell egyfajta genetikai hajlam. A hajlamosító tényezőket ugyan nem, de magát a betegséget nagyon hatékonyan ki lehet szűrni. Dr. Constantin Tamás szerint a vizsgálat minden COVID-centrumban elérhető, és végzik is az orvosok. 

„Ha elég beteg az illető ahhoz, hogy kórházi felvételre kerüljön sor, akkor érdemes szűrni!” 

– hívta fel a figyelmet az Egyenlítő - Home Office szakértői vendége, aki azt is elmondta, a terápiához a reumatológiában alkalmazott gyógyszerek közül néhány kifejezetten hatékony.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: