Ismeretterjesztő
Hétköznapi hős: így dolgozik Gofree, Európa első glutén-jelző kutyája
2020.05.15. I 18:00
Sziklai-Bengyel Nóra lánya cöliákiás, ami a gluténérzékenység egyik legsúlyosabb fajtája - még a legkisebb mennyiségű glutén is rosszullétet okoz nála. Szerencsére Emma diétáját egy édesanyja által betanított, profi glutén-jelző kutya segíti. Az Egyenlítő - Home Office műsorában Rideg Richárd Nórát és tanítványát, Gofree-t is vendégül látta.
Sziklai-Bengyel Nóra, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület munkatársa több mint 7 éve foglalkozik segítőkutyákkal. Gofree kiképzésével Európa első glutén-jelző kutyájának trénere lett. Az eb feladata létfontosságú, ugyanis még a gluténmentes jelzésű ételek is tartalmazhatnak kis mennyiségben glutént:

 „Van egy olyan szabályzat, ami engedi, hogy ha 1 kilogramm ételben kevesebb, mint 20 milligramm glutén van, akkor az még gluténmentesnek számít, sajnos az én kislányom ezt a minimális gluténmennyiséget sem tolerálja, ez egy autoimmun betegség, és egy heves immunválaszt vált ki. Gofree-nak az a szerepe, hogy megszagolva az ételt, jelezze, hogy biztonságosan fogyasztható-e vagy sem” 

– vázolta fel Nóra.

Gofree 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutént is képes kiszagolni, árulta el a trénere. Valószínűleg ennél kevesebb szagmolekulát is képes érzékelni, de ezt már nem tudják mérni. Nagyon magas, 95-99 százalék közötti biztonsági aránnyal dolgozik:

 „Amióta ellenőrzi a kislányom, Emmának az ételeit, azóta nem voltak rosszullétek, és a leletei is tökéletes eredményt mutatnak.”

Honnan jött az ötlet?

Nagy dilemma volt az anyuka számára, hogyan tudja kialakítani a legbiztonságosabb diétát a gyermeke számára. Nórában felmerült a gondolat, hogy vajon a kutyák tudnak-e ebben segíteni. A neten utánanézett, létezik-e már glutén-jelző kutya, és kiderült, Amerikában az elmúlt 10 évben már képeztek ki hasonló ebeket. Felvette a kapcsolatot a kiképzéssel foglalkozó szervezetekkel, tapasztalatokat gyűjtött, magához vette a megfelelő kutyát, és megkezdte a tréninget.

Hogyan zajlik a betanítás?

1-2 évet vesz igénybe a kiképzés, először a közlekedésbiztonsági részen kell megfelelnie a kutyának, melynek keretében az engedelmességét bizonyítja, csak ezután jön a speciális feladatra való felkészítés. A szagtréning nagyjából háromnegyed évig tartott Gofree-nál.

„Ha egy ételallergia jelző kutyát képzünk, akkor a gluténnak az előfordulását, különböző részecskéit tanítjuk meg neki, ami az ételekben található, és utána ő mindig azt fogja keresni, tehát a pozitív megerősítést, azaz jutalomfalatot, ő a glutén szagára kapja” 

– magyarázta Nóra.
Gofree oktatója Nóra, ő jogosult a kutyát vezetni és irányítani, így kislánya nem viheti magával kedvencét az iskolába, de erre nincs is szükség, hiszen otthonról visz magával ételt a suliba.

Még több fotóért és videóért látogasd meg Gofree Facebook-oldalát, amit ITT találsz meg!