Ismeretterjesztő
Nehezen megállapítható, álmodnak-e a csecsemők
2020.05.14. I 18:33
Vajon álmodnak a csecsemők? Mi van akkor, ha a baba csak napi 9-10 órát alszik? Ha egy csecsemő keveset pihen, ez lesz jellemző felnőtt korára is? Kalmár Szandi alvásszakértő válaszolta meg ezeket a kérdéseket az Egyenlítő - Home Office adásában. De kiderült az is, van-e tudományos magyarázat a felnőttek álmaira.
Az álmodás egy érdekes tevékenység az agyban, vannak külső jelei, de nagyon nehéz mérni - magyarázta az alvásszakértő. Míg a felnőtteknél kicsit könnyebb, addig a csecsemőknél problémás megállapítani, álmodnak-e. 

Az álmoknak és az álmodás folyamatának viszont nagy jelentősége van, csak nem mindig emlékszünk rá. Sőt, ha nagyjából felidézzük, mit is álmodhattunk, nem biztos, hogy az emlék egyenes arányosságban van azzal, ami valójában történt az agyban.

Tudományos eszközökkel és pontossággal nem lehet megmondani, hogy ténylegesen mire utalnak álmaink, de az biztos, hogy egy feldolgozási folyamat történik ahhoz kapcsolódóan, ami mostanában vagy korábban történt velünk. 

De vajon álmodnak-e a csecsemők is? Az biztos, hogy REM fázis már akkor is van, amikor még a pocakban vannak:
Sok szülő azt gondolja, hogyha gyermeke nem alussza át az éjszakát, akkor alvászavarai vannak. Erről szó sincs, hiszen ez egy teljesen normális fejlődési szakasz és egészséges viselkedés. 

Akkor sem kell rosszat sejteni, ha egy csecsemő mindössze 9-10 órát, vagy esetleg többet, mondjuk 18 órát alszik egy nap - ez még nem jelenti azt, hogy felnőtt korában alvásproblémái lesznek.