Ismeretterjesztő
Két magyar cég is első lett az Európai Innovációs Tanács ötletversenyén
2020.05.14. I 19:13
Az Európai Innovációs Tanács ötletversenyén két magyar cég is első helyezést ért el. Az Egyenlítő - Home Office adásában Kövesdán Gyula egy olyan rendszert ismertetett, aminek segítségével elkerülhetjük a helyszíni sorban állást. Lakatos Péter pedig elmondta, hogyan működik az a monitorozó szemüveg, amely képes megmérni többek között a beteg lázát és a légzési frekvenciáját is. 
Az Európai Bizottság az Európai Innovációs Tanács segítségével egy hétvégi hackathon-t rendezett. A nagyon intenzív, 2,5 napos rendezvényre a világ minden tájáról hívtak szereplőket, hogy bemutassák, ők hogyan tudnának harcolni a vírus ellen. Hat kategóriában választottak győztest - tudhattuk meg a részleteket a Linistry Zrt. vezérigazgatójától. 

A cég munkatársai 2016-ban rádöbbentek, hogy elegük van a várakozásból, és elkezdték kutatni, hogyan a mobiltelefonokat sorba állítani lehetne magunk helyett, és csak akkor megjelenni, amikor tényleg mi következünk. Mire megérkezett a koronavírus, addigra volt egy piacra érett termékük, ami már sok más országban működik, és megoldja a helyszíni várakozás problémáját. A hétvége folyamán a mentorok közreműködésével készítettek egy kiegészítést, aminek segítségével bárki, bárhol, akár egy órán belül el tudja indítani a Linistryt, és segítségével kontrollálhatja az épületen belüli emberek számát, illetve a sorban állást is - ismertette a győztes ötletet a vezérigazgató, Kövesdán Gyula.

Lakatos Péter, a Team Discover csapatával a kategóriájukban szintén első helyezést ért el az ötletversenyen. 

Egy 3D nyomtatott monitorozó eszközt fejlesztettek ki, ami szemüvegkeret formájú, hogy egyszerű legyen a használata. Kitaláltak egy olyan rendszert, ami távolról tudja monitorozni a megfigyelt betegeket a kórházban. A beteg felteszi a fejére az eszközt, az pedig automatikusan megméri a hőmérsékletét és a légzés frekvenciáját. Érintéssel meg lehet mérni a véroxigénszintet és a pulzusszámot is. Az adatok egyből a rendszerbe kerülnek, így gyorsan hozzáférhetőek - ismertette a díjnyertes ötletet a csapat tagja, Lakatos Péter.