Ismeretterjesztő
Az a legerősebb hipotézis, hogy a vándorlás a klímaváltozási folyamatok miatt jött létre
2020.05.14. I 18:42
Ha azt mondjuk, evolúció, akkor mindenkinek Darwin jut eszébe elsőként. De mi történt azóta? Mit jelent 2020-ban az evolúció? Ebben a kérdéskörben volt segítségünkre prof. Végvári Zsolt az Egyenlítő - Home Office adásában.
Mit jelent az evolúció? 

Ezt Darwin a fejlődéstörténetként definiálta: az állatok genetikai változatosságuk révén a természeti környezethez alkalmazkodva, vagy természetes vagy pedig úgynevezett szexuális szelekciós módon mutálódhatnak, és ezek közül válogatódnak ki a szaporodásra legalkalmasabb egyedek - magyarázta a professzor.

A madárvonulásokról például tudni lehet, hogy az állatok hormonális hatásra indulnak útnak. Nem egy döntés áll ennek hátterében. 
Ha találkozik a házi macska a természetben élő vadmacskával, képesek a szaporodásra. Arra a kérdésre, hogy a hibridek részei-e az evolúciónak, Végvári Zsolt azt felelte: természetesen ez is tekinthető egy evolúciós lépcsőfoknak. Olyannyira, hogy Darwint a hibridek vezették rá elsősorban a gondolatmenetére.

A szakértő az új fajok kialakulását egy példán keresztül szemléltette. Tegyük fel, hogy egy növényfaj két völgyben él, és van a kettő között átjárási lehetőség, viszont, ha az egyik völgyben más a klíma, akkor a növények elkezdenek máshogy kinézni. Ha a kapcsolat megszűnik közöttük, akkor elindulnak két teljesen más úton. Amikor a hibridek eltűnnek és a hibridizáció lehetősége megszűnik, akkor alakul ki két faj. 

A hibridek a külön fajjá válás utolsó stádiumában vannak, amikor még hibrideket tudnak létrehozni, de a hibridek már nem termékenyek.

Prof. Végvári Zsolt kitért a klímaváltozásra is, amelynek hatásaira az állatok is reagálnak: „Az a legerősebb hipotézis, hogy a vándorlás, a vonulás a klímaváltozási folyamatok miatt jött létre.”