Ismeretterjesztő
A szerencse is közrejátszik abban, hogy egy vírusból világjárvány lesz-e
2020.05.12. I 18:17
Dr. Rusvai Miklós az Egyenlítő - Home Office adásában elmagyarázta, min múlik, hogy egy vírusból világjárvány lesz-e. A víruskutató kiemelte, már a 2000-es évek elejétől kezdve lehetett számítani egy újabb járványra, de ezt eddig szerencsésen megúsztuk. A koronavírus második hullámára ősszel még készülnünk kell, de várhatóan jövő év elejére minden visszaáll a régi kerékvágásba.
Az új koronavírus-járványra a 2000-es évek óta eleje óta számítunk, tehát mióta a SARS 2003-2004-ben megjelent, azóta sejteni lehetett - hangsúlyozta a beszélgetés elején a víruskutató.  

A mostani COVID járvány azért tudott végigsöpörni, mert a kínai hatóságok, majd az olasz és a francia hatóságok sem reagáltak időben - emelte ki dr. Rusvai Miklós. Kiderült az is, hogy már január elején megjelenhetett Franciaországban a vírus - tette hozzá.

Az utolsó emberi világjárvány az 1950-es években zajlott, így mára kijöttünk a gyakorlatból. Az emberiség elkényelmesedett, ezért érhetett minket váratlanul.  

Örüljünk annak, hogy ez egy „jóindulatú" járvány, és figyelmeztetett bennünket, hogy a természet nem alszik, bármikor jöhet egy emberi világjárvány. A következő 10-15 évben nagy valószínűséggel újra próbálkozik majd a koronavírus is - magyarázta a szakértő.

Várhatóan ősszel érkezik a koronavírus második hulláma, de remélhetőleg már nem kell akkora járványcsúcsra számítani, mint a mostani. A víruskutató szerint jövő év elejére visszaállhat minden a régi kerékvágásba.