Ismeretterjesztő
A meddőség okainak aránya egyenlően oszlik meg a nemek között
2020.05.12. I 18:38
A meddőség okainak aránya a nemek között egyenlően oszlik meg, 40% női, 40% férfi ok állhat a háttérben. Világszerte a párok 10-15%-át érinti a probléma, azonban sokan még mindig kellemetlennek tartják, hogy emiatt orvoshoz forduljanak. Dr. Szigeti F. Judit az Egyenlítő - Home Office adásában beszélt a meddőség lelki és testi okairól.
Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint meddőnek tekintjük azt a párt, akik esetében egy év rendszeres, fogamzásgátlás mentes nemi élet ellenére sem jön létre várandósság. Ha a nő életkora 35 év felett van, akkor ez már fél évre csökken. Magyarországon ugyanúgy, mint világszerte 10-15 százalék a meddő pár, tehát ez minden ötödik-hatodik párt érint.

Sajnos a meddőség ma már népbetegség

- emelte ki a pszichológus.

Az okok aránya a nemek között egyenlően oszlik meg. 40 százalék a női okokra, és ugyancsak 40 százalék a férfi okokra visszavezethető terméketlenség. Nagyjából 10 százalékot tesznek ki azok az esetek, amikor mindkét félnél probléma áll fenn, és további 10 százalék az ismeretlen eredetű meddőség. 

A férfiaknál a sperma mennyiségének és minőségének eltérése, a különböző hormonzavarok, illetve a here visszértágulat okozhatja a terméketlenség. A nőknél petevezeték rendellenségek, az ovulációs zavar, az endometriózis vagy a PCOS (policisztás ovárium szindróma) állhat a háttérben.

Továbbá a szexuális úton szerzett betegségek maradványai is okozhatnak meddőséget mindkét nemnél.
Elterjedt nézet, hogy a meddőségnek lehetnek lelki okai is. Ez csak részben igaz, hiszen egy komplex problémáról van szó. Bio-pszicho-szociális jelenség, tehát megvannak a biológiai, a lélektani és a társas összetevői, illetve következményei - magyarázta dr. Szigeti F. Judit.