Ismeretterjesztő
Minden harmadik fiatal férfinál merevedési zavart okoznak a felnőttfilmek
2020.05.11. I 21:24
Világszerte ingyenessé tette prémium tartalmait a legnagyobb pornográf videómegosztó honlap a karantén időszakára. Rekvényi Katalin szexuálpszichológiai szakpszichológus szerint ez veszélyes, ugyanis a felnőttfilmek nézése testképzavart, szexuális és szociális diszfunkciókat, elmagányosodást is okozhat, felnőttek esetében pedig a munkateljesítmény romlása és a válások számának megnövekedése is következmény lehet. „Ez egy igen súlyos, és körülbelül a kokainaddikcióhoz hasonló súlyosságú függéshez vezethet” - tájékoztatott az Egyenlítő - Home Office szakértői vendége. 
A legrosszabb helyzetben a pornófilmeken felnövekvő generációk vannak. „Különösen azokra nézve nagyon veszélyes, akiknek nincs összehasonlítási alapjuk, tehát tulajdonképpen ezek a filmek jelentik számukra az első és sokáig az egyetlen ingert, amihez mérik magukat” – magyarázta Katalin. Az iskolai és szülői felvilágosítást már megelőzi vagy akár helyettesíti a telefonos böngészés, aminek káros következményei már most is tisztán látszanak:

Merevedési zavar és impotencia

Az Y és a Z generáció, vagyis a mai 20-30 évesek körében gyakori az erektilis diszfunkció, azaz a merevedési zavar, ami korábban csak az idősebb generációt érintette. A probléma MINDEN HARMADIK fiatal, testileg egészséges férfi életét nehezíti meg - tulajdonképpen népbetegségnek mondható.

Elmagányosodás

A pornófilm nézés helyettesítő tevékenységgé tud válni, kiválthatja a társas életet. 

„Az agyban olyan változásokat indít el, ami a jutalomközpontot stimulálja, ami ténylegesen a kokainhasználathoz hasonló, és egy súlyos függés tud kialakulni egészen hamar” 

– tisztázta a szexuálpszichológus. Ha valakit kurdarcélmény él, akár az erektilis diszfunkció következményeképp, könnyen lemondhat a társas érintkezésről az önkielégítés javára. Kudarcok márpedig gyakran érik azokat, akik irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, például a testképzavarukból adódóan.
A pornófüggés viselkedési addikció

A 2013-ban kiadott DSM-ben, azaz a Diagnosztikai Statisztikai Manuálban már szerepel a kémiai addikció mellett a viselkedési addikció is, de konkrétan csak a játékfüggésre tér ki. A viselkedéses addikció esetében bizonyos tevékenységek stimulálják az örömhormon (dopamin) termelődését, tehát nincs külsődleges anyagbevitel, mint a kémiai addikció során, viszont van egy viselkedéses függés. A munkamánia és az aktív sport is ebbe a kategóriába eshet. Ezek hatására az agy jutalomközpontja elhangolódik. Az elmúlt évek kutatási eredményeit nézve a következő DSM-ben már minden bizonnyal szerepelnie kell a pornófüggőségnek is.

Van kiút, de nem egyszerű a leszokás

„Függésnek azt nevezzük, amikor van sóvárgás, van kontrollvesztés, és vannak negatív következmények.” 

Az alvászavar, a remegés és az idegesség is megjelenhet az elvonási tünetek között. A problémafelismerésben szexuálpszichológus segíthet, ezután amennyiben súlyos a függés, addiktológushoz kell fordulni. A folyamat visszafordítható, de hónapok vagy akár fél év is lehet, mire az érintett végleg leküzdi függőségét. Az önsegítő csoportok (például Anonim Szex- és Szerelemfüggők - SLAA), a stresszkezelő megoldások, a testedzés és a szociális kapcsolatok fellendítése is segíthet a leszokásban.