Ismeretterjesztő
Mit mutatnak ki a különböző koronavírus tesztek?
2020.05.08. I 18:00
A COVID-19 egyik alapproblémája, hogy hosszú a lappangási ideje, ezért elég nehéz kimutatni. Ráadásul nagyon sokaknál nem jelentkeznek a tünetek, így a tesztelés is nehezebbé válik. Dr. Nagy-Szakál Dorottya az Egyenlítő - Home Office adásában tisztázta, hogy van olyan teszt, ami egyből kimutatja, ha a vírus megtalálható a szervezetünkben.
Dr. Nagy-Szakál Dorottya körülbelül 10 éve dolgozik az Egyesült Államokban, ahol most már egyre többet tudnak tesztelni, és jelenleg stagnálnak az esetszámok. Remélik, hogy mostantól kezdve egész Amerikában csökkennek majd a számok. 

Egy PCR technológiájú teszt azonnal kimutatja, ha a vírus a szervezetünkben van. Amennyiben a különböző testnedvekben jelen van, akkor ez egyből kimutatható - magyarázta a kutatóorvos. Hozzátette, ha egy hordozónál még időben kimutatják a betegséget, sok embert meg tudnak védeni a környezetében.

A kutatók a szekvenálási technológiát használják arra, hogy megnézzék, mi a vírus örökítő információja, ezáltal sokat megtudtak már a vírusról, az örökítőanyagát már 100%-ban ismerik. Amit még nem tudnak, az a betegség lefolyása - hangsúlyozta dr. Nagy-Szakál Dorottya. 

A kutatócsoportok gyűjtik az adatokat, hogyan lehet kezelni a betegséget, milyen gyógyszerek segíthetnek, és a szekvenálási információ segítségével dolgoznak rajta, hogy különböző vakcinációkat alakítsanak ki. 

A világon jelenleg 3,5 millió esetszámot mutatnak, ennél várhatóan nem lehet durvább a koronavírus-járvány második hulláma, viszont magas számok várhatóak ősz környékére is - zárta gondolatait a kutatóorvos.