Ismeretterjesztő
Karantén biológia: a patkány akár 2,5 napig is képes folyamatosan úszni
2020.05.08. I 01:57
Demeter Attila egzotikus állat szakértő karantén biológia órát tartott nekünk három szívének kedves állatával az Egyenlítő – Home Office adásában. A lábatlantól a soklábúig többféle élőlényt is láthattunk, nézzük, miket tudtunk meg róluk! 
Attila a Túrá-Zoo megálmodója, ennek keretében egzotikus állataival útra kel, hogy iskolákban rendhagyó biosz órákat tartson, de óvodákba, szülinapokra, fotózásokra is hívják. Ilyenkor az állatokat kézbe is adja, hogy közönsége is összebarátkozhasson a kedvenceivel. Sajnos mi most csak távolról szemlélhettük őket, de így is rengeteget megtudtunk rólunk gazdájuktól.

Kaliforniai királysikló

A kígyókon belül a siklófélék családjába tartozik, Észak-Amerikában őshonos állat. Nincs rejtőszíne, ugyanis kevés természetes ellensége van, ilyen például a prérifarkas. A csörgőkígyó mérgére immunis, így nemcsak rágcsálókat, madarakat, gyíkokat eszik, hanem más kígyókat is. Nincs mérge, izomerővel fojtja meg áldozatait, emberre viszont teljesen veszélytelen.

Afrikai óriás ezerlábú

Az ezerlábúaknak jelenleg 11 ezer faja ismert, de becslések szerint 6-7-szer ennyi létezik még. A melegebb területeket kedvelik. Európában kisebb méretű példányok élnek. A nevük ellenére nincs ezer lábuk, a rekord a 348 pár láb. Ökológiai jelentőségük hatalmas, lebontják az avart és a növényi korhadékot. Magyarországon is találkozhatunk ezerlábúval: a 4-5 centis vaspondró a lakást is meg tudja szállni, kárt nem okoz, csak kellemetlen a szaga. Ennek az az oka, hogy az ezerlábúak - emberre veszélytelen - mérget termelnek, így védekeznek a ragadozók ellen.

Patkány

A patkány a közhiedelemmel ellentétben nem nagyon tud fertőzni, de van egy kórokozó, amit képes közvetíteni. Ez egy parazita és baktérium közötti átmenet, ami a félelemérzetünket kapcsolja ki. Demeter Attila elmondása alapján az autóbalesetek 50 százalékáért ez az élősködő felelős. Fontos tudni továbbá, hogy a patkány harapása lázat okozhat, és veszélyes is lehet. Másrészt az állat nyálában fájdalomcsillapító van.

A patkány megszelídíthető, szobatiszta, szinte mindenre megtanítható. Tiszta állat, gyakran mosakszik. Bármit megeszik, nem kell sokat költeni az ellátására. Érdekesség, hogy akár 2,5 napig is tud megállás nélkül úszni, ez sokat segített abban, hogy világszerte elterjedjen. Attila jó szívvel ajánlja házi kedvencnek, ő maga még 3 patkányt tart Cuki, a husky patkány mellett. Azt mondta, az egyetlen hátrányuk, hogy mindössze 2-3 évig élnek.

Az Attilával és állataival készült anyag itt nézhető vissza: