Ismeretterjesztő
Ha nem történik csoda, az éhezésbe százszor annyian fognak belehalni Nigériában, mint a koronavírusba
2020.05.08. I 18:00
Dr. Fodor Réka missziós orvos az Egyenlítő - Home Office adásában számolt be arról, milyen a helyzet most Nigériában. A 200 milliós országba eddig 30 000 teszt érkezett, a hivatalos statisztika szerint összesen egy koronavírus fertőzött van az országban. A helyiek a koronavírus-járvány előtt is sokat nélkülöznek, többségüknek nincs félretett pénze, így az éhezésbe várhatóan többen fognak belehalni, mint a COVID-19-be.
Dr. Fodor Réka Nigériába érkezését követően két nappal minden határt lezártak. Az államok között sem lehet utazni, ami azt jelenti, hogy Réka a repülőtérre sem tudna kimenni, ha esetleg közlekedne repülőjárat Magyarországra. 

A 200 millió lakosból 150 milliónak talán egy napra elegendő félretett pénze van. Az éhezés már most elképesztő méreteket öltött - hangsúlyozta a missziós orvos.

Nagyon remélik, hogy elkerüli őket a vírus, hiszen nekik egyetlen intenzív ágyuk sincs. Ebben a helyzetben a legfontosabb a prevenció, remélik, hogy időben megtörténtek a lezárások, és nem jut be a vírus az országba. 

Az éhezésben viszont százszor annyian fognak meghalni, mint a vírusban, ha nem történik csoda! 

- emelte ki.

Nem tudják, valójában hány koronavírus fertőzött van, az államban, ahol Réka tartózkodik, nincs lehetőség a tesztelésre. Kizárólag a hivatalos statisztikákra tudnak támaszkodni, ami egy fő regisztrált betegről számol be, akit Lagoszban teszteltek. 

A 200 milliós országba eddig mindössze 30 000 tesztet küldtek, ez borzasztóan kevés. Szerencsére a helyiek másfajta segítséget azért kapnak bőven: az utóbbi egy hónapban több adomány érkezett hozzájuk, mint egy koronavírus mentes évben - ezzel sok éhezőt menthetnek meg. Annyira hálásak a magyaroktól érkezett segítségért, hogy a kórházuk elé még a zászlónkat is kitűzték.