Ismeretterjesztő
A 3D nyomtatásnak köszönhetően fejlődik a gyerekek kreativitása
2020.05.06. I 18:00
Fuchs Péter az Egyenlítő - Home Office vendégeként beszámolt arról, hogy a 3D nyomtatás során a gyerekek nemcsak jól szórakoznak, hanem rengeteget tanulnak. A Makerspace.hu vezető fejlesztője elmondta, céljuk, hogy minden iskolában legyen 3D nyomtató. Három év alatt már hatvan műhelyt hoztak létre. 
A 3D nyomtatás révén a gyerekek megtanulnak tervezni és gyártani is. Nagyjából fél óra alatt létre lehet hozni egy kis tárgyat, amit ha Kínából rendelnénk, akár 8 hetet is várnunk kellene rá.

Fuchs Péter elmondta, hogy akár lélegeztetőgépet is lehet készíteni a 3D nyomtató segítségével:
11 éves kortól kezdik az oktatást, ugyanis a geometriát és a kombinatorikát ismerni kell hozzá. Hatféle gyártástechnológiát tanulnak, amit a gyerekek játéknak fognak fel, közben viszont komoly tervezési munkát végeznek. Próbálták kisebbekkel is a foglalkozást, ők is rendkívül jól szórakoztak, de nem tanultak közben. 

Fontos, hogy a gyerekek érezzék, folyton tanulnak valamit. Az elmúlt három évben hatvan műhelyt szereltek fel, céljuk, hogy minden iskolában legyen ilyen gép. 

A vezető fejlesztő kiemelte: az emberi test szerveinek 2/3-át elő lehet állítani nyomtatással. A bőr, a szem, a csontok előállíthatók, sőt a szívbillentyűk is – ezt Pécsen már évek óta csinálják, és be is ültetik a súlyos betegeknek. 

3D nyomtatással készült már működő autó, illetve házak is, amiket betonból raktak össze. Ezzel az eljárással 3D nyomtatókat is lehet készíteni, természetesen kell hozzá néhány alkatrész, de megvalósítható. 

A gyerekekkel közösen ötletelnek, hogy mit érdemes még létrehozni a nyomtatással. Fuchs Péter szerint a 3D nyomtatás révén megnő az emberi munka értéke, hiszen bele lehet nyúlni a folyamatba, lehet időközben változtatni.