Életmód
Alvászavar a karantén idején: „Nagyon sok ember nem is tud aludni!”
2020.05.05. I 23:23
A karanténban töltött hosszú hetek eredményeképp sokunk napirendje felborult. Vannak, akik éjszakába nyúlóan dolgoznak, filmeznek, olvasnak, majd átaludják a délelőtt jelentős részét. Rideg Ricsi G. Németh Györgyöt, a Magyar Alvás Szövetség elnökét kérdezte arról, ideális esetben mennyit és hogyan kellene aludnunk. 
Megváltoznak az alvási szokásaink a karantén alatt?

„Az alvás az egyik legfontosabb fiziológiai szükségletünk, az életmódunknak egy kihagyhatatlan és rendkívül fontos része, mégsem mindig figyelünk arra, hogy milyen ennek a folyamatnak a minősége és persze a mennyisége” 

– kezdte monológját György. Természetesen mindenféle megváltozott életmód hatással van arra, hogy hogyan alszunk. A karantén életmód alatt úgy érezzük, szabadabbak vagyunk: sokan az első napokban túlaludták magukat, pótolták a lemaradásukat. A gond ott kezdődött, ha benne ragadtak ebben a jólétben, és este sokáig filmeznek, korlátok nélkül mobiloznak, interneteznek.

Ha valaki nem jól ébred reggel, fáradt, visszahúzza az ágy, stimulálószerek (kávé, cigaretta) nélkül nem tud felkelni, valószínűleg problémás volt az éjszakai alvása. Elképzelhető, hogy keveset aludt vagy éppen túl sokat. Ahhoz, hogy megfelelően kipihenhessük magunkat, az lenne a legideálisabb, ha az elalvást megelőző pár órában csökkentenénk a készülékhasználatot. A kék fény ugyanis köztudottan öli a melatonint, ami az alvás hormonja – ha ebből kevés termelődik, rosszul alszunk. Hogy ezt elkerüljük, elalvás előtt érdemes bekapcsolni az éjszakai módot a készülékeinken.

Hány órát kellene aludnunk átlagosan?

Egyes életszakaszainkban eltérő mennyiségű alvásra van szükségünk. A felnőtt lakosság számára a közép-európai zónában napi 7 és 9 óra alvás javasolt. Ha nem tudjuk ezt biztosítani a szervezetünk számára, akkor jönnek a gondok, méghozzá alvászavarok, majd alvásbetegségek formájában.
Az alvás fázisai

Miután lehajtjuk a fejünket, 20 percen belül el kell tudnunk aludni, ha ez nem sikerül, elképzelhető, hogy alvászavarunk van. A mély alvás hiánya is okozhat problémákat: ennek jó esetben 4-5 szakasza van egy alvás során, és a legértékesebb részét képezi a pihenésünknek. Ilyenkor teljesen mozdulatlanul fekszünk, és ha felébresztenek minket, hosszú másodpercek, percek kellenek ahhoz, hogy magunkhoz térjünk. Abban az esetben, ha ez vagy más egyéb fázis kimarad, töredezett lesz az alvásunk.

Hogyan tudunk javítani az alvásunk minőségén?

„Nagyon fontos, hogy tanuljunk meg aludni, ha nem tudunk. Nagyon sok ember nem is tud aludni!” 

– jelentette ki György, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Alvás Szövetség ingyenes online tanácsadást kínál az érdeklődőknek. Ennek során mindenki felteheti a kérdéseit, és hasznos tippekkel gazdagodhat. A tanácsadás a Benyovszky Orvosi Központ Facebook-oldalán zajlik, ami IDE kattintva elérhető.