Életmód
Az addiktológiai tanácsadó kérése: „Ne használjunk COVID-ra alkoholt és Cloroxot"
2020.05.05. I 20:56
Valóban igaz a vélekedés, miszerint több alkoholt fogyasztunk a karantén idején? Ha így van, mi az a mennyiség, ami már függőséget jelez? Az Egyenlítő – Home Office vendégeként Dudits Dénes addiktológiai tanácsadó Los Angelesből jelentkezett be, hogy megválaszolja Rideg Ricsi kérdéseit. 
Dénes három hónapja lakik Kaliforniában, ahol magán addiktológiai ellátórendszert szeretne létrehozni. A beszélgetés elején az ottani helyzetről mesélt. Elmondása szerint nyugalom van, élhető tempó alakult ki, a freeway kiürült, alig vannak emberek az utcán, a többség maszkban jár és tartja a social distancinget, csakúgy mint mi Magyarországon. Ezt követően áttért az interjú apropójára:

Mit értünk függőség alatt?

„A függőség az egy érzelemszabályozási probléma. A szenvedélybetegekre jellemző, hogy az érzelmeik elszállnak, akár pozitív vagy negatív irányba. A szélsőségek között mozognak, a szélsőségek között élik az életüket” 

– mondta Dénes. A járvány okozta szituáció nehéz, elviselhetetlen lehet számukra, vagy éppen nem érzik be azzal, ami adott. „Ez a helyzet mindent felerősít, még jobban felfokoz” – tette hozzá.

Van, aki kijózanodik a karanténban

A kliensek beszámolói alapján vannak, akiknél növekszik a szorongásszint, nehezebben bírják elviselni a bezártságot, de akad olyan is, aki éppen most áll le. A járványhelyzet kizökkenti őt a függőségéből, a családdal való összezártság pozitívan hat rá. 

„Ez egy kétoldalú dolog, nagyon sokan kijózanodnak, jobban lesznek, újra felfedezik önmagukat. Ez a »magamba vagyok zárva, mert a COVID rákényszerít«, ez sokak számára egy újjászületéssel felér”

 - árulta el a szakértő.

A pálinka nem gyógyszer a COVID-19 ellen!

„Az ember mindig talál magának ideológiát arra, hogy miért igyon”

 – jegyezte meg Dénes, aki mindenkit arra buzdít, ne dőljön be az álhíreknek és a baromságoknak. Ne feledjük, az alkoholfogyasztásnak sokkal több bizonyított rizikófaktora van, mint amennyi haszna!

„Ne használjunk COVID-ra alkoholt és Cloroxot, azt szeretném kérni mindenkitől!”
Tegyük fel a kérdést: mi a motivációnk?

A függőség ott kezdődik, amikor problémamegoldási vagy érzelemszabályozási céllal nyúlunk az alkoholhoz. 

„Ha van egy problémád, és iszol rá, akkor már két problémád van, de lehet, hogy négy, de lehet, hogy hat. Tehát mindig azt kell nézni, hogy milyen céllal nyúlok hozzá, hogy ha fűszerként használom, azért, hogy megkoronázzak egy eseményt, az rendben van. De a stresszkezelésnek nem hatékony módja a kémiai szerek használata”

 - szögezte le a tanácsadó.

Ha segítségre van szükségünk

Vannak pszichoterápiás központok, amik ingyenes krízistanácsadást biztosítanak olyanoknak, akik teljesen kilátástalannak érzik az életüket, és negatív gondolatokkal küzdenek. Továbbá zárt Facebook-csoportok is segítik a leszokókat, ilyen például az Online Támogatócsoport Függőknek.

Dénes azt javasolja a leszokni vágyóknak, hogy kezdjenek el tájékozódni a témával kapcsolatban, figyeljék a zárt csoportok beszélgetéseit, ahol sokféle történetet ismerhetnek meg. Az első fázisban nem az a kérdés, hogy... 

- Mennyit ihatok?
- Le kell-e szoknom?
- Függő vagyok-e?

... hanem hogy mi az, amiben benne vagyok - a tanácsadó szerint innen lehet továbblépni.

„Nagyon fontos, hogy sufnituning módon, otthon az ember ne akarjon leállni” -  figyelmeztetett Dénes. A száraz elvonás nem játék, bele lehet halni, az alkoholelvonás életveszélyes lehet, épp ezért csak nagyon megfontoltan lehet belevágni.