Ismeretterjesztő
India semmilyen módon nincs felkészülve a járványra – Zsolt beszámolója
2020.05.04. I 18:00
Vági Zsolt Rishikesh városából jelentkezett be az Egyenlítő-Home Office adásába, hogy elmondja, milyen a helyzet Indiában a koronavírus-járvány idején. Az egészségtudományi szakember szerint az ország semmilyen téren nincs felkészülve a helyzet fokozódására. Épp ezért jelenleg nagyon szigorú szabályok vannak érvényben olyan településeken is, ahol csak kevés megbetegedésről lehet tudni. A rendőrök megbüntetik vagy bambuszbottal verik meg azt, aki 13:00 után az utcán tartózkodik.
Vági Zsolt második otthonából, Rishikeshből jelentkezett be, ahol minden év elején eltölt egy kis időt. Idén úgy tervezte, februártól március végéig marad, ám a koronavírus közbeszólt. Először Magyarországról kapta a híreket, hogy lemondták munkái nagy részét, majd törölték járatát, amivel hazautazott volna, két nappal később pedig kijárási tilalmat vezettek be - emlékezett vissza Zsolt.

Az egészségtudományi szakember elmondta, hogy a boltok 7-10 óra között vannak nyitva, és 13:00-ig lehet kint tartózkodni, aztán mindenkinek otthon kell maradnia. Ha valaki megszegi a szabályt, büntetés jár érte, az sem ritka, hogy bambuszbottal verik meg a rendőrök.

Betartják a szabályokat

Az embereket nem igazán hatja meg a helyzet, sokan nem is tudják, hogyan terjed egy vírus, mindezek ellenére mégis tartják magukat a szabályokhoz. Nagyon tisztelik a miniszterelnököt, aki mindennap bejelentkezik élőben, és kéri az embereket, hogy maradjanak otthon. A személyes hangvételű üzenetek miatt az emberek betartják a szabályokat - magyarázta Zsolt.

Nincsenek kellőképp felkészülve

Ha Indiában az olasz, a spanyol, vagy a kínai példához hasonló, súlyos helyzet állna elő, nagy bajban lennének. Semmilyen módon nincsenek felkészülve a helyzet súlyosbodására. Indiáról nem lehet egységes országként beszélni, hiszen egy szövetséges köztársaság, ami rengeteg különálló államból áll. Ahol Zsolt tartózkodik, ott csupán néhány nappal ezelőtt regisztrálták az első hivatalos megbetegedést. 

Zsolt hozzátette: nem sokat tesztelnek, úgyhogy biztosan többen vannak a fertőzöttek. Mióta megjött az első igazolt pozitív teszt eredménye, ötször több rendőr van az utcákon. Emellett az idegenektől való félelem is felerősödött, ugyanis sokan azt gondolják, kizárólag a külföldiek terjesztik a vírust. Ha Zsolt sétál az utcán, van, hogy a helyiek átmennek a túloldalra.

Bizonyos helyeken a járvány már elérte a tetőzést, a halálesetek száma viszont alacsony ahhoz képest, hogy 1,3 milliárdan laknak Indiában. Zsolt zárásképp elmondta, hogy jól van, és nem érzi magát veszélyben.