Ismeretterjesztő
Cica enciklopédia - milyen tulajdonságok jellemzik a különböző fajtákat?
2020.05.04. I 18:00
Sokan megrettentek attól, hogy házi kedvenceiktől is elkaphatják a koronavírust, ezért inkább menhelyre adták őket. A Macskamánia Magyar Macska Egyesület elnöke azt kéri, senki ne tegye ezt, hiszen nem bizonyított, hogy kis kedvenceink is megfertőződhetnek. Aradi Béla az Egyenlítő - Home Office adásában ismertette, melyik macskafajtát milyen tulajdonságok jellemeznek, és elmesélte azt is, milyen szervált vagy épp karakált tartani. 
Még nem tudni, veszélyes-e a koronavírus a házi kedvenceinkre, mégis sokan ijedtükben inkább menhelyre adták állataikat. Annyi biztos, hogy a jószágok szőrén ugyanúgy megtapadhatnak a kórokozók, akárcsak a bevásárlószatyrainkon. 

Ne adjuk be menhelyre állatainkat! 

- kérte a nézőket a Macskamánia Magyar Macska Egyesület elnöke.

Házi vagy sem?

Sokan azt mondják a macskákról, hogy nem is háziállatok. Aradi Béla ezt megcáfolta, hiszen a háziasításuk már nagyjából 9000 éve megtörtént:
Aradi Béla segített tájékozódni abban is, milyen tulajdonságok jellemzik az egyes macskafajtákat:

Perzsa:
Hosszú szőrű, szép és látványos. A gondozás időigényessége miatt manapság kevésbé népszerű. Ha azt mondjuk neki, hogy üljön le, akkor 1-2 órát biztosan úgy marad. 

Abesszin: Bárhova képes felmászni és nagyon játékos.

Brit rövidszőrű: Aránylag nyugodt, olyan jellemzői vannak, mint egy angol úrnak.

Sziámi: Hangos és nagyon ragaszkodó, mindig megy a gazdája után.

Bengáli: Szintén hangos, ragaszkodó és aránylag nyugodt természetű. Közkedvelt látványos bundája miatt

Maine Coon: Nemcsak Magyarországon és Európában, hanem világszerte nagy népszerűségnek örvend. A méretéhez képest szelíd és barátságos állat.

A szervál tartása viszont már csak szigorú szabályok mellett engedélyezett. Aradi Béla nem is ajánlaná kezdő macskatartóknak:
Béla karakálokat is tart, amelyek viselkedése hasonló a szerválokéhoz. Talán egy kicsit jobban bennük van a vadászösztön - tette hozzá. Méretük magasságra hasonló, viszont a karakál akár 40 kg is lehet, míg a szervál testsúlya inkább 15-20 kilogramm között mozog.