Ismeretterjesztő
Magyar találmány: védőbevonat, amin nem tud megtelepedni az új koronavírus
2020.05.01. I 18:07
Pintér János, a ReSysten Kft. fejlesztési igazgatója magyar találmányukat ismertette az Egyenlítő – Home Office pénteki adásában. Az általuk kifejlesztett védőbevonaton nem tudnak megtelepedni a kórokozók, így az új koronavírus, a SARS-CoV-2 sem.  
A biológiai szennyeződések nagy részét érintéssel adjuk át egymásnak, a kezünkről a kórokozók átkerülnek a megérintett felületekre. 

„A mi bevonatunk abban segít, hogy a felületek ne engedjék magukon megtapadni ezeket a kórokozókat, rövid idő alatt semlegesítődjenek, így ne tudjanak más kezére átkerülni” 

– tájékoztatott az igazgató. 

„Ez a bevonat egy olyan környezetet hoz létre, amelyik élhetetlen a vírusok, baktériumok, gombák és minden egyéb ilyen élő szerveződés számára”

– tette hozzá.

A védőréteg fény hatására gyorsítja a fotokatalitikus reakciót, így olyan mikrokörnyezet alakul ki, amiben az élő szerveződések és a szagokat okozó baktériumok nem tudnak megélni. „Az a nagyszerű ebben a bevonatban, hogy ez nem válogat” - jelentette ki Pintér János. Rezisztencia nem alakítható ki vele szemben, és minden vírus ellen használható.

A csapatnak sikerült az, ami a japánoknak nem

A hatvanas évektől kutatások zajlottak Japánban az öntisztuló felületek témakörében, ám az ő bevonatuk csak nagyon erős napfényben működött, és hamar lekopott. A ReSysten Kft. ezen a két tényezőn javított, így a termék már eladható a piacon, ahol ők maguk 5 éve vannak jelen. A termék magyar, a gyártás is Magyarországon zajlik, és a továbbfejlesztés is hazai projekt. A járvány kirobbanása óta nagy mértékben növekedett náluk az érdeklődés és a megrendelők száma, szinte minden ország bejelentkezett már náluk.

Mennyi ideig tartós a réteg?

Legalább egy évig garantáltan aktív marad a védőréteg a felületeken.

Milyen felületeken használható?

A bevonat bármilyen anyagra felvihető, legyen az textil, fa, fém vagy bőr. Titánium-dioxiddal dolgoznak, ami egy katalizátor anyag. Ismert fehérítő, élelmiszeripari adalékként is használják, többek között gyógyszereket és rágógumikat is ezzel fehérítenek. Nem oldja a felületeket, és úgy beépül, hogy nem kerül rá a kézre. János azt is elárulta, hogy a BKV több helyszínén és járművén is használják a védőréteget.

Egyelőre még nem elérhető a lakosság számára

Egy családi házat kompletten bevonni nem lenne célszerű ezzel az anyaggal, ugyanis a jó baktériumokat is eltávolítja. Másrészt maga a cég egyelőre csak az iparban van jelen, a lakossági szektorban egyelőre nem. Elektromos készülékekben egyáltalán nem teszt kárt a bevonat, így a telefonokat érdemes lenne ellátni ezzel a védőréteggel – ennek kapcsán már tárgyal a cég.

Nincs toxikus hatása

„Nem kerül ki a környezetbe alapvetően, nagyon erős dörzsölés és vésés hatására esetleg eltávolítható a felületről, de nem okoz semmilyen környezeti terhelést. Viszont ugye az által, hogy a vegyszerhasználatot visszaszorítja, tevékenyen hozzájárul a környezetvédelemhez is” 

– mondta a ReSysten Kft. fejlesztési igazgatója. A vele készült teljes beszélgetés itt visszanézhető: