Életmód
Kerüljük el a gerincbántalmakat a home office ideje alatt is!
2020.05.01. I 18:00
Annak is tovább romolhat a testtartása a home office ideje alatt, aki a karatén előtt is 8 óra ülőmunkát végzett. Hogy ennek mi az oka, azt Bene Máté fizioterapeuta tisztázta az Egyenlítő - Home Office adásában, valamint hasznos tartásjavító tippekkel is ellátott minket. 
„Ha ülsz egy helyben, az egy állandó statikus terhelés a szövetekre, és ennek borzasztó káros hatásai tudnak lenni otthon és az irodában is ” 

– mondta a fizioterapeuta. Az viszont, hogy nincs meg a kötelező mozgásunk, csak egy része a problémának, a bezártságnak ugyanis van egy pszichés komponense is. A krónikus stressz nemcsak a hormonháztartásra, hanem a mozgásszervrendszerre is hat, súlyosan terhelheti a porckorongokat és a csigolya közti ízületeket is. Egy amerikai multinacionális vállalat dolgozói körében végzett kutatás szerint nagy átlagban azok lesznek hátfájósok az irodai munkától, akiket nagymértékű stressz ér a munkahelyükön, például rossz viszonyban vannak a főnökükkel. Nekik felüdülés lehet a home office, viszont azokra, akik szeretettek bejárni dolgozni, nem hat jól az izoláltság.

Egy jó szék megoldást jelenthet? Sajnos nem!

„Nem lehet igazán jól ülni még egy ergonomikus székben sem. Ha egy jó székben ülsz, az olyan 15 percig fogja biztosítani azt, hogy jól legyél” – jelentette ki Máté, és azt is tisztázta: a szövetek szempontjából nem az a probléma, hogy rossz helyzetben vagyunk, hanem az, hogy sokáig azonos helyzetben maradunk.

Mit tehetünk a jobb tartásért?

Az lenne a legelőnyösebb, ha 15 percenként testhelyzetet változtatnánk. Az egészségügyi séta is sokat segíthet, ez egyelőre nem tilos, sőt nagyon hasznos, hisz ezáltal a szöveteink megkapják a szükséges húzóhatást. Ha a korábban tömegközlekedésre szánt időből napi 5-10 percet gerinctornára szánunk, az hatalmas befektetés hosszú távon – hívta fel figyelmünket a szakember a naponta végzett gyakorlatok fontosságára. A stressz csökkentésére is törekednünk kell, erre egy jó kardio edzést érdemes bevetni.

Az adás során Máté rengeteg hasznos tippel szolgált azoknak, akik lefolynak a székükről, vagy épp előre görnyedve dolgoznak. A teljes beszélgetés itt nézhető vissza: